Foto: Maja Suslin, TT/AP Photo/Martin Meissner, TT/Erik Simander/TT/Magnus Liam Karlsson/SVT/Fredrik Augustsson, Warner Bros. Discovery/TV4 (Montage)

Här är stjärnan som pekas ut att programleda Eurovision 2024 – i Sverige: ”Passar bäst”

Loreen vann – och tog Eurovision Song Contest-arrangemanget till Sverige.

Nu återstår att se vilken stad som blir värd för det stora evenemanget.

Och vem eller vilka som blir programledare.

Nöjeslivet frågade läsarna om det senare – och fick in hundratals svar.

På lördagsnatten skrevs ny Eurovision-historia.

Då tog Loreen Talhaoui hem sin andra seger i tävlingen – och blev därmed den första kvinnan genom tiderna att göra bedriften. ”Tattoo” blev vinnarbidraget som därmed tar Eurovision-arrangemanget till Sverige nästa år.

När Nöjeslivet var i kontakt med SVT inför den stora finalen i lördags, fanns ännu ingen plan klar för ett eventuellt framtida arrangemang.

– Men skulle det bli vinst för Sverige drar ett arbete igång ganska omgående, sa SVT:s presschef Camilla Hagert till Nöjeslivet inför Eurovision-finalen.

Det arbetet har public service-bolaget nu inlett, bekräftar vd Hanna Stjärne.

– Att anordna Eurovision Song Contest är både meningsfullt och en utmaning. SVT är vana vid att arrangera ESC på ett ekonomiskt hållbart sätt och det kommer vi att göra den här gången också. Det här programmet är mer än bara en storslagen tv-upplevelse. Det når över 160 miljoner tittare och det finns ett djupare värde för sammanhållningen i Europa. Givet kriget i Ukraina har den uppgiften aldrig känts viktigare. Det är med största respekt vi drar i gång planeringen för nästa år, säger Hanna Stjärne i ett uttalande.

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen vinner Eurovision i Liverpool 2023. Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT
Loreen vinner Eurovision i Liverpool 2023. Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

En av de viktigaste frågorna blir förstås var i Sverige Eurovision ska hållas. När Loreen själv fick frågan på den internationella presskonferensen efter finalen natten till söndagen svarade hon uttryckligen Stockholm på en direkt fråga.

Detta blir sjunde gången som Europafinalen sänds från Sverige.

Huvudstaden har tidigare arrangerat ESC vid tre tillfällen: 1975, 2000 respektive 2016. Malmö har varit värdstad två gånger, 1992 samt 2013. År 1985 sändes Eurovision från Scandinavium i Göteborg.

Vem blir programledare för Eurovision 2024?

En annan nyckeldetalj med det svenska arrangörskapet blir vem eller vilka som kommer få hedersuppdraget att programleda showen inför hundratals miljoner tv-tittare världen över. När Sverige senast hade hand om Eurovision i Avicii arena 2016 hyllades Petra Mede och Måns Zelmerlöw stort för sina insatser. Mede var även programledare, då ensam, 2013.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2016-05-12 Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw under den andra semifinalen under Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm på torsdagskvällen. Foto: Maja Suslin / TT
STOCKHOLM 2016-05-12 Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw under den andra semifinalen under Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm på torsdagskvällen. Foto: Maja Suslin / TT

När Nöjeslivet frågade läsarna dagen efter Eurovision-dramat vem de tycker ska leda nästa års ESC-show i Sverige, inkom massor av förslag.

Bland de mest populära som omnämndes var förra gångens succéduo.

– Måns och Petra precis som 2016 – ett fantastik bra programpar, skriver en läsare i ett svar på Nöjeslivets Facebook-sida i ett inlägg som fått närmare hundratalet gilla-markeringar.

– Absolut en favorit i repris: Måns Zelmerlöw och Petra Mede! Dom var fantastiska sist, skriver en annan läsare.

– Måns Zelmerlöw är otroligt professionell och rolig och passar bäst, finns knappt någon mer mångsidig artist i Sverige. Han skulle passa perfekt, skriver en annan läsare.

Läsarna vill se Måns göra comeback

En duo som återkommer många gånger och som hundratals läsare gett sitt gillande för är just Zelmerlöw, i par med den nu Let’s dance-aktuella Kristin Kaspersen.

– Måns Zelmerlöw och Kristin Kaspersen, dom har stil, skriver en läsare.

– Självklart Kristin Kaspersen och Måns Zelmerlöw, skriver en annan.

Även regissören och tv-kommentatorn Edward af Sillén lyfts fram som ett alternativ av läsarna.

– Måns alla dagar i veckan och Edward en otrolig duo… gärna med Oscar Zia på det, skriver en läsare.

En TV4-kopplad programledarprofil som lyfts fram av flera är ”Masked Singer”-aktuelle David Hellenius.

– David Hellenius och Kristin Kaspersen ett helt outstanding par som kan föra sig, skriver en läsare.

Samtidigt går åsikterna isär – och många väljer också att lyfta fram folkkära artister som alternativ.

Lena Philipsson och Magnus Uggla! Båda har humor och är supersnygga, skriver en Nöjeslivet-läsare på vår Facebook-sida och får medhåll av flera andra.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20200804 Lena Philipsson under årets Allsångsscenen är din på Skansen. Foto: Erik Simander / TT
STOCKHOLM 20200804 Lena Philipsson under årets Allsångsscenen är din på Skansen. Foto: Erik Simander / TT

– Varför inte alla vinnare… någon från ABBA, någon Herreys-brorsa, Charlotte (Perrelli), Carola (Häggkvist), Måns och Loreen, skriver en annan läsare.

Andra kandidater som vissa läsare vill se och väljer att lyfta fram är de högaktuella profilerna i familjen Wahlgren-Ingrosso.

– Pernilla, Bianca och Benjamin, skriver en läsare som förslag till programledare för Eurovision 2024.

Artikeln fortsätter under bilden.

Pernilla Wahlgren leder Allsång på Skansen sommaren 2023. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Pernilla Wahlgren leder Allsång på Skansen sommaren 2023. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Pernilla Wahlgren är SVT:s stora affischnamn som ny allsångsledare på Skansen i sommar, medan dottern Bianca gör succé med egen talkshow i Kanal 5. Sonen Benjamin Ingrosso är i sin tur högaktuell med nya säsongen av mat- och musikprogrammet ”Benjamin’s” i TV4.

Artikeln fortsätter under bilden.

Bianca Ingrosso är aktuell i Kanal 5:s "Imperiet Bianca". Fotograf Fredrik Augustsson, Warner Bros. Discovery
Bianca Ingrosso är aktuell i Kanal 5:s ”Imperiet Bianca”. Fotograf Fredrik Augustsson, Warner Bros. Discovery

Andra förslag som dyker upp i tråden som önskeprogramledare hos flera läsare – men som kanske på förhand får ses som mer högoddsare – är Leif GW Persson, Marko & Irma och Edward Blom. Vad alla dessa profiler själva anser i frågan återstår att se.

Vad tycker du om detta? Vem eller vilka borde få chansen att leda Eurovision i Sverige nästa år? Skriv gärna en kommentar!