Sveriges chanser döms ut – men här är glädjebeskedet som talar för Tusse i Eurovision Song Contest 2021

Sveriges chanser att vinna Eurovision Song Contest 2021 anses minimala av internationell expertis.
Men här är viktiga detaljen som kan tala för Tusse Chiza i lördagens stora final i Rotterdam.
– Jag skulle säga att vi bör se upp för Schweiz, Island och Malta, Frankrike, säger Sveriges hopp i ESC till Nöjeslivet.

Sverige kommer att gå en kamp för att hamna på övre halvan i finalen.

I alla fall om man får tro spelbolagens oddssättare. Enligt sajten Eurovisionworld, som sammanställt odds från 17 olika internationella spelbolag, hamnar Sverige omkring plats 13.

19-årige Tusse Chiza från Tällberg i Dalarna representerar Sverige med bidraget ”Voices” som vann Melodifestivalen 2021 med stor marginal. Han menar att konkurrensen är stor i ESC, och tycker det är svårt att förutse egna chanserna till seger.

ROTTERDAM 20210520 Tousin Chiza ”Tusse” laddar upp inför finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: Jessica Gow / TT

– Jag tycker inte om att prata om chanser. För det första går det inte att förutsäga, det är omöjligt. För det andra är det oviktigt i nuläget för det är sånt man pratar om efter framträdandet och efter alla är klara. Men med det sagt nynnar jag nästan på alla låtar för de är så bra och de är så himla bra artister. Men jag skulle säga att vi bör se upp för Schweiz, Island och Malta, Frankrike, säger Tusse Chiza till Nöjeslivet.

LÄS MER: Nordiska grannländernas experter om Sveriges chanser i Eurovision-finalen

Det finns dock en viktig detalj som kan tala för Sverige i den stora ESC-finalen som avgörs på lördagskvällen i Rotterdam och visas i SVT1.

Tusse Chiza har nämligen fått ett högt startnummer – och går ut näst sist i tävlingen. Mitt emellan två hajpade bidrag, Italien och San Marino (som fått förstärkning i form av amerikanske stjärnan Flo Rida).

Tusse drog lott sent på tisdagsnatten – efter att han avancerat från semifinalen. Där avgjordes att han skulle starta på den andra halvan i finalen. Och på natten mot fredagen kom beskedet att produktionen valt att starta det svenska bidraget som nummer 25 av 26 finalister.

Rent statistiskt har det varit en fördel att starta i den senare delen av ESC-finalen. Sju av de tio senaste vinnarna i Eurovision har haft en startposition sent. Ett undantag är Måns Zelmerlöw som 2015 vann från startposition 10.

Så stora är Sveriges chanser i Eurovision-finalen

Men Sverige ses långtifrån som någon favorit inför finalen av den samlade internationella expertisen.

På fredagseftermiddagen – ungefär ett dygn före den stora finalen i Rotterdam – var det italienska bidraget ”Zitti e buoni” med Måneskin favorit att vinna tävlingen. Enligt Eurovisionworld har Italien ungefär 26 procents chans till seger. Att jämföra med Sveriges som endast ligger omkring en procent, enligt oddsen.

De skuggas främst av Frankrike (Barbara Pravi med ”Voilà”), vars segerchans värderats till ungefär 20 procent på förhand. Tredjehandsfavorit till segern är Malta och på fjärdeplats rankas Schweiz.

Island väntas komma högst av nordiska bidragen

Av de övriga nordiska bidragen har Finland rusat i oddslistorna efter sin semifinal i torsdags. På fredagen rankades finländarna som nummer sju i finalen på förhand. Island väntas dock nå den högsta positionen i Rotterdam. Spelbolagens sammanlagda värdering placerar ”10 Years” med gruppen Daði och Gagnamagnið på sjätteplats inför finalsändningen.

Norge tippas landa på en 16:e-plats medan Danmark åkte ut redan i semifinalen.

ROTTERDAM 20210517 Sveriges deltagare Tusse med låten Voices under måndagens genrep inför första semifinalen i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: Jessica Gow / TT

Hur det en går, så är du en vinnare i våra ögon, Tusse! Stort lycka till inför finalen.

Hur tror du att det kommer gå för Sverige i Eurovision-finalen? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!