Anna Bergendahls nya karriärsteg som läkare – nu tokhyllas hon av alla: ”Så jäkla grym”

För ett år sedan blev artisten Anna Bergendahl klar med sina läkarstudier. Nu håller hon på med sin allmäntjänstgöring och nu ska hon ta ett nytt karriärsteg.

Det känns sentimentalt att lämna alla fantastiska kollegor, men nu bär AT:n vidare mot kirurgen”, skriver hon på Instagram.

Som 16-åring slog Anna Bergendahl igenom med dunder och brak i TV4:s succéprogram ”Idol”. Ingen hade förväntat sig att en så liten och ung tjej skulle kunna mäkta med en så rispig, mogen och djup sångröst.

Femteplatsen i ”Idol” följdes upp med en chockseger i ”Melodifestivalen” två år senare.

Läs mer: STORT GRATTIS: Anna Bergendahl klar med första läkarjobbet – tackar för sig inför semestern: ”Otrolig”

– Vi var verkligen inte tippade att ens ta oss vidare tror jag. Så bara det att jag gick till final var helt otroligt. Väl i finalen vågade jag inte tro på det ens då trots att det började snackas lite om det. Att som 18-åring få vinna hela ”Melodifestivalen” var helt otroligt egentligen, säger Anna till Nöjeslivet.

När hon skulle representera Sverige i ”Eurovision Song Contest” tog hon sig inte ens vidare från semin till den stora finalen. Hon är fortfarande, 14 år senare, den enda svenska artisten som misslyckats med detta.

– Där gick det inte riktigt som planerat. Där är jag ju ännu historisk genom att inte ha tagit mig vidare till final. Det är svårt att spekulera kring varför, jag tycker att jag ändå gjorde mitt bästa och vi jobbade hårt för det där. Det kändes som att jag gjorde samma grej som jag hade gjort i Sverige och det var det som folk hade röstat på. Jag kunde nog inte göra så mycket mer. Det är klart att det var ett stort nederlag för mig som artist och som väldigt ung att känna sig ratad, säger hon.

Haft två stora drömmar i livet

Nio år senare gjorde hon comeback i ”Mellon” och var med tre gånger på fyra år. Då fick hon ett litet uppsving i karriären.

Parallellt med livet som artist började Anna, som i dag är 32 år, plugga till läkare för några år sedan. I januari i fjol blev hon klar med studierna. Sedan dess har hon gjort sin AT (allmäntjänstgöring), bland annat på allmänmedicinkliniken.

Anna Bergendahl
Anna Bergendahl när hon vann ”Mellon” 2010. Foto: Bertil Ericson/TT

– Jag har liksom alltid haft två stora drömmar. Artistyrket och läkaryrket. Det är också skönt att ha två yrken om en låt floppar så är jag liksom läkare och så kanske jag har en bra dag som läkare istället. Och om jag tycker att det är tufft på jobbet som läkare så kanske jag ändå har skrivit en bra låt. Det är skönt att ha de där två världarna, säger hon.

Det är klart att det är svårt och energikrävande att slå sig fram inom två extremt tuffa branscher, men Anna gör vad hon kan för att orka med båda karriärerna.

– Jag har ju fått jobba väldigt hårt och jag tog ju pauser från läkarprogrammet för att göra ”Melodifestivalen” tre gånger under studietiden. Det har varit mycket pussel i schemat och mycket hårt jobb helt enkelt. Men jag tycker ju om det och jag har valt det själv. Det är inte synd om mig på något sätt, säger hon till Nöjeslivet och fortsätter:

– Det är det liv jag har valt att leva och jag mår som bäst när jag får prestera på gränsen av min förmåga. Sen ibland trillar man över på sidan där man har lite för mycket. Då får man dra i bromsen och tänka om. Men överlag så har det funkat.

Folk älskar hennes driv

Nu har det blivit dags för Anna att ta ytterligare ett steg i sin karriär som läkare. Efter att ha gjort ett halvårs AT på allmänmedicinkliniken ska hon nu byta avdelning.

Första året som läkare! Och sista dagen på medicinkliniken. Det känns sentimentalt att lämna alla fantastiska kollegor, men nu bär AT:n vidare mot kirurgen!”, skriver hon på Instagram.

Läs mer: Anna Bergendahl: Pojkvän, karriär, ålder, läkare

Den skönsjungande läkaren hyllas av sina följare.

Anna Bergendahl sjukhus
Anna Bergendahl kommer att sakna medicinavdelningen. Foto: Instagram

Helt otroligt JU!!?”, kommenterar en person.

Så jäkla grym!”, skriver en annan.

Lycka till, du är jätteduktig”, skriver en tredje person.

Fantastisk tjej. Artist och läkare”, uttrycker en fjärde.

Heja dig Anna!”, skriver en femte.

Fina, fina Anna. Du är så himla duktig. Imponerande är bara förnamnet – att kunna balansera mellan jobben som artist och läkare.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev