Carolas tunga sorg efter Kjell Lönnås död – berättar nu om speciella relationen

Under onsdagen nåddes svenska folket av de tragiska nyheterna att Kjell Lönnå har gått bort, 85 år gammal.

Nu sörjs han av vännen och kollegan Carola Häggkvist.

Kjell Lönnå föddes i Smedjebacken den 13 juli 1936 och flyttade med sin familj till Sundsvall 1948.

Han startade därefter en ungdomskör redan i tonåren men första åren i karriären arbetade han som typograf och reklamtecknare.

Under åren har han bland annat framträtt med Sundsvalls kammarkör.

Nu har körledaren och kompositören Kjell Lönnå somnat in. Han avled på tisdagen, 85 år gammal. Något hans familj meddelade i ett pressmeddelande till Sundsvalls Tidning.

“Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i ett meddelande till ST.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång”, skriver familjen vidare.

Kjell Lönnå sörjs av kollegor

Nu sörjs han av vänner och kollegor landet över.

Så sent som i lördags stod Körberg på samma scen som Lönnå när den senare framförde konserten Caprice. Körberg beskriver honom som en ”väldigt entusiastisk” körledare.

– Han hade dubbla konserter, att han orkade med det. Men det är som det är, han fick göra det som han var bäst på och det han tyckte allra mest om, att få sjunga i kör och stå på scenen och berätta roliga historier. Han var väldigt anekdotrik, säger Körberg till TV4.

LÄS MER: Tommy Körbergs starka ord efter Kjell Lönnås död – berättar om sista samtalet med vännen

Även vännen och kollegan Carola Häggkvist har sorg.

Carola Häggkvist känslosamma ord

I ett inlägg på Instagram berättar hon mer om relationen till Kjell och hur hon minns honom.

”Men, kära Kjell.. vad är det som når mina öron här i Jakobs kyrka i Oslo? Har du dragit vidare och uppåt nu kära vän..? Ditt engagemang för körmusik och att varje människas röst är viktig gjorde intryck på mig när du bjöd in mig till dina tv-program i Sundsvall redan på tidigt 80- tal. Vi blev snabbt nära och delade både körmusiken ( min skoltid som AF elev och gospel kören Credo ) och det himmelska hoppet. Du bjöd mig in i familjen, nästan som din dotter”, skriver Carola i inlägget på Instagram.

Hon fortsätter:

”Du vågade ta ut svängarna och ’viftade’ med både kavaj och kropp på ett osvenskt och modigt sätt. Ditt positiva och inspirerade ansiktsuttryck när du dirigerade din älskade kör kan ingen glömma”.

Carola skriver att hon, så fort hon passerar Sundsvall, alltid tänker på deras framträdanden tillsammans i Tonhallen.

”Tack älskade Kjell för Allt du gav oss, hela kör Sverige och alla som du värmde med din personlighet och Tv-program. Nu tänker jag extra mycket på dig nu när jag spelar in min sång som heter just ’Himmelsfärden’ ( De sa Han lever.’ ) … 🙌🏼🎵 Åh vilka fantastiska körer du måste få höra nu där du är.. Nu får du sjunga i den himmelska kören älskade vän. Mina varmaste tankar till hela familjen, släkt och vänner”, avslutar hon inlägget.

Våra tankar går till Kjells nära och kära! Vila i frid, fina Kjell.