Claes Malmberg sjuk i cancer – första orden om tuffa hälsokampen

Claes Malmberg, 61, har drabbats av cancer.

I ”Fördomspodden” berättar han för första gången öppet om den tuffa hälsokampen.

Han slog igenom med karaktären Ronny Jönsson i lokalradion på slutet av 1980-talet. Sedan dess har Claes Malmberg gjort allt från humorprogram till att ha stått på teaterscenen, sjungit i Melodifestivalen och medverkat i film och tv.

Men de senaste två åren har den folkkäre komikern och skådespelaren gått en helt annan kamp vid sidan om rampljuset.

I senaste avsnittet av Emil Perssons ”Fördomspodden”, som släpptes under onsdagen, berättar Claes Malmberg för första gången öppet om sin sjukdom. Han har drabbats av prostatacancer.

– Det är ju så här att jag har ju haft prostatacancer vilket innebär att jag är impotent, vilket man blir efter operationen, säger Malmberg i ”Fördomspodden”.

claes malmberg
Foto: Johan Nilsson / TT

Claes Malmberg har drabbats av cancer

Det var för två år sedan, i början av pandemin och när sjukvården gick på knäna, som Claes Malmberg fick det tunga sjukdomsbeskedet.

Han hade då gått till läkaren men av säkerhetsskäl skickats vidare till urologen, som konstaterade cancer. På grund av en privat sjukförsäkring kunde Malmberg opereras några veckor senare.

– Det hade aldrig inträffat om jag inte hade haft den privata sjukförsäkringen, som jag egentligen är motståndare till att man kan teckna, men i mitt fall var det min smala lycka. Så det var så mycket tillfälligheter som gjorde att allt gick så bra som det gjorde, säger Claes Malmberg.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Påverkar sexlivet

Det har nu gått två år sedan operationen och Claes Malmberg går fortfarande på regelbundna kontroller.

Skådespelaren berättar att han mår bra i dag. Men han är också noga med att lyfta och våga prata om hur sexlivet påverkas av en prostataoperation.

– Jag tror att det är viktigt när man pratar om en sådan sjukdom att man pratar om detta också, för det ligger en stor skuld hos män och det ligger också en stor sorg givetvis hos män. Varför jag säger det är för att jag vill understryka att det är en av konsekvenserna av sjukdomen, säger han i ”Fördomspodden”.

Våra tankar går till dig. Vi önskar dig fortsatt god bättring, Claes!