Därför har Inger Ljung Olsson slutat dricka alkohol – men inte av anledningen alla tror: ”Får fan räcka…”

SVT-programledaren Inger Ljung Olsson fick en hjärnblödning 2020, men var tillbaka i rutan ett år senare. Nu berättar hon om sitt beslut att sluta dricka alkohol.

Första milstolpen klarade hon av för ett par dagar sedan. Då hade hon varit nykter i 100 dagar.

– Jag tävlar inte med någon utan gör det bara för min egen skull, säger hon till Aftonbladet.

Hon har lett det populära SVT-programmet ”Go’kväll” uppifrån Umeå i hela 13 år – men Inger Ljung Olsson, 56, har faktiskt arbetat för kanalen i 25 år.

Mellan 2020 och 2021 var hon däremot tvungen att pausa sin medverkan. Anledningen var att hon drabbades av en hjärnhinneblödning. Hon opererades och fick sedan ligga inne på sjukhus i två månader.

Läs mer: Inger Ljung Olssons svåra kamp – gripande orden om sjukdomstiden ”Jag höll på att dö”

När hon väl lämnade så gjorde hon det i en rullstol.

Inger Ljung Olsson i ”Go’kväll”. Foto: SVT

– Jag tog mig ur rullstolen ganska snabbt, och hade sen en rullator jag gick runt med här hemma. Och så hade jag hemtjänst fem gånger om dagen, som fick hjälpa att duscha och klä på mig, klippa naglarna – hela kittet. Men en vacker dag insåg jag att jag inte behövde min rullator längre, och jag behövde inte hjälp, säger hon till Femina.

Tog sig tillbaka till tv-rutan

Hennes motivation var att hon ville tillbaka till ”Go’kväll”-redaktionen. Det tog lite tid att ta sig dit, men hon lyckades till slut.

– När man legat nedsövd och still så länge så tappar man en fruktansvärd massa vikt, framförallt muskler, så jag gick ner typ 13 kilo. Jag hade ingen styrka överhuvudtaget. Så att komma tillbaka handlade mycket om att träna upp mig igen, lära mig att gå. I början var det skitsvårt för mig att laga mat och så. Sådana grejer var jättesvårt, men jag visste alltid att det kommer gå. Jag hade också målbilden att jag ville tillbaka till ”Go’kväll” igen en dag, det kändes så stort och kul när jag väl fick göra det, säger hon.

Löftet till sig själv

Nyligen gjorde Inger Ljung Olsson ett stort livsbeslut. På Facebook berättade hon om hennes val att sluta dricka alkohol.

Firar 100 dagar utan alkohol just idag. Och det känns toppen! Tjohej”, skrev hon för ett tag sen.

Hon fattade sitt beslut att pausa drickandet på nyårsafton.

Inger Ljung Olsson
Inger med ett glas bubbelvatten. Foto: Instagram

– Jag kunde dricka vin både för att slappna av och för att festa till det. Varje gång jag skulle på någon after work eller bara träffa någon så blev det vin. Jag tog till vinet i massa olika sammanhang, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Vid nyår kände jag ”jävlar vad jag dricker vin hela tiden”. Vid tolvslaget skålade jag och min man i champagne och då sa jag till mig själv att nu får det fan räcka på ett tag. Min första tanke var 100 dagar och när jag berättade om det här fick jag höra att någon inte hade druckit på fem år och en annan inte sedan 2020. Så det här är ganska vanligt. Men jag tävlar inte med någon utan gör det bara för min egen skull.

”Inte bra att dricka för mycket”

Många kanske tänker att det har att göra med att hon fick en hjärnhinneblödning för några år sen, men det är egentligen inte därför hon väljer att hålla sig nykter.

Hon ville helt enkelt bara känna sig lite klarare i knoppen. Hon skriver också att hon sover bättre och inte vaknar med bakisångest.

– Men alla vet ju att det inte är bra att dricka för mycket. Det är inte bra för något som blodtrycket och annat. Men det är inte därför jag gör det här. Jag vill bara leva fullständigt nykter ett tag. Nu handlar det inte om att jag inte får dricka vin. Om jag vill kan jag köpa ett glas vin och hälla i mig. Men nu väntar jag med att dricka vin tills jag verkligen känner för det, säger hon.

Inger avslutar med att berätta att hennes son tycker att det är ett bra beslut. Hennes make Gert gillar att unna sig ett glas vin och tidigare har paret gärna delat på en flaska. Men nu gör de på annat sätt och maken har till och med blivit imponerad av hennes beslutsamhet.

Det låter som en jättebra plan, Inger. Lycka till framöver med nykterheten. Du har gjort det superbra hittills.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev