Inger Ljung Olssons tuffa väg tillbaka till tv-rutan – efter hjärnblödningen: ”Lära mig att gå”

2020 drabbades populära ”Go’kväll”-programledaren Inger Ljung Olsson av en hjärnblödning. Hon låg inne på sjukhus i två månader och satt i rullstol när hon lämnade.

Nu berättar hon om den långa och tuffa vägen tillbaka efter sjukdomen.

– Jag hade också målbilden att jag ville tillbaka till ”Go’kväll” igen en dag, det kändes så stort och kul när jag väl fick göra det, säger hon till Femina.

Under en reportageresa med kollegan Beppe Starbrink fick Inger Ljung Olsson – populär programledare för Umeå-baserade SVT-programmet ”Go’kväll” i hela 13 år – en enorm huvudvärk.

När 56-åringen kom hem från resan fortsatte smärtan och hon pratade med sin make Gert. Plötsligt tvingades han agera fort och ringde efter en ambulans – de tre och en halv veckorna som följde har hon inga minnen från. Hon opererades två gånger på två dagar på grund av att hon fått en hjärnhinneblödning.

Läs mer: ”Go’kväll”-Ingers svåra hälsokamp – gripande orden om tuffa vägen tillbaka: ”Minns ingenting”

Sedan blev Inger kvar på sjukhuset i Umeå i två månader – under tiden där råkade hon ut för både lunginflammation och blodförgiftning. När hon väl lämnade var det i en rullstol.

Inger Ljung Olsson har jobbat på SVT i 25 år. Foto: SVT

– Jag tog mig ur rullstolen ganska snabbt, och hade sen en rullator jag gick runt med här hemma. Och så hade jag hemtjänst fem gånger om dagen, som fick hjälpa att duscha och klä på mig, klippa naglarna – hela kittet. Men en vacker dag insåg jag att jag inte behövde min rullator längre, och jag behövde inte hjälp, säger hon till Femina.

Svårt att gå och laga mat

Vägen tillbaka till vardagslivet var tuff och krävande för Inger. Hon hade förlorat mycket muskelmassa och det som i vanliga fall räknas som enkla hushållssysslor var plötsligt otroligt svåra att utföra.

– När man legat nedsövd och still så länge så tappar man en fruktansvärd massa vikt, framförallt muskler, så jag gick ner typ 13 kilo. Jag hade ingen styrka överhuvudtaget. Så att komma tillbaka handlade mycket om att träna upp mig igen, lära mig att gå. I början var det skitsvårt för mig att laga mat och så. Sådana grejer var jättesvårt, men jag visste alltid att det kommer gå. Jag hade också målbilden att jag ville tillbaka till ”Go’kväll” igen en dag, det kändes så stort och kul när jag väl fick göra det, säger hon.

Ja, redan 2021 var hon tillbaka i rutan. Ungefär ett år efter att hon drabbats av sin hjärnblödning.

Var tillbaka 2021

När hon var tillbaka i ”Go’kväll” pratade hon med sin gamle kollega Beppe om vad som hänt henne.

– Jag är så otroligt tacksam över att du lever. För det är ingen självklarhet att du gör det, sa han.

– Nej, det är det ju inte. När man tänker på vad jag drabbades av. Jag var ganska illa däran, svarade Inger.

Inger Ljung Olsson
Inger Ljung Olsson i SVT:s ”Go’kväll”. Foto: SVT

Drygt 4 av 10 som drabbas av hjärnhinneblödning överlever inte.

– I dag mår jag ju bra. Lite ostadig och yr. Men jag har inga andra men. Jag kan röra mig, prata, se och höra. Men det kan finnas oerhört många följder av en hjärnblödning. Men jag är ganska okej. Ibland slår det mig, jisses, vad som har hänt. Det är inte klokt. När jag ser bilder på det så fattar jag ju. Men annars minns jag ingenting, sa hon 2021.

Tvingades klippa av sitt hår

I samband med att hon opererades på sjukhuset tvingades läkarteamet klippa av hennes hår, för att de skulle komma åt huvudet ordentligt. Därför hade hon en kortklippt frisyr när hon återvände till SVT.

Hon beslutade sig då för att låta sitt hår växa ut igen.

– Jag har läst om folk som till exempel har haft cancer och tappat allt sitt hår, då vill man först få håret att växa ut ungefär som det var innan, innan man klipper sig igen. Likadant var det för mig. Jag lät mitt hår växa tills det blev ungefär som det var, innan jag klippte det kortare igen, säger hon till Femina.

Fina Inger, vilken resa du har gjort. Det har varit tufft och jobbigt för dig och de i din närhet, men du har fixat det. Så otroligt starkt!

Vi älskar att se dig i rutan nu igen. Efter 13 år i ”Go’kväll” har man svårt att se dig någon annanstans.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev