Foto: TV4/TT

GRATTIS: Carola Häggkvists stora lycka – får belöningsmedalj av regeringen för sin makalösa karriär

Den 13 juli bekräftade regeringen och kulturminister Parisa Liljestrand (M) vilka som kommer få motta medaljen Illis quorum meruere labore. En av dessa är Carola Häggkvist.

Carola Häggkvist slog igenom redan som ung och sedan dess har hon varit en självklar del av den svenska musikscenen.

Hon blev snabbt en av våra absolut största stjärnor, och idag har hon minst sagt ett imponerande CV att titta tillbaka på.

STOCKHOLM 20230217 Carola firar 40 år som artist och gör sig redo för fyra olika turnéer - en för varje genre hon har sjungit i (rock, pop, gospel och musikal). Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230217 Carola firar 40 år som artist och gör sig redo för fyra olika turnéer – en för varje genre hon har sjungit i (rock, pop, gospel och musikal). Foto: Claudio Bresciani / TT

Bland annat hennes stora succéer i Melodifestivalen med låtar som ”Fångad av en stormvind” och ”Evighet”.

Hon har skördat stora framgångar både här hemma och utomlands, och är känd för hela svenska folket som en sann schlagerdrottning.

Carola får medalj av regeringen

Under torsdagen presenterade regeringen vilka som ska få ta emot belöningsmedalj med inskriften Illis quorum meruere labores, och en av dessa är Carola Häggkvist.

Även författaren och illustratören Lena Anderson samt radioproducenten och nyårsvärden Christofer Murray står med.

– Regeringens belöningsmedalj Illis quorum är en av Sveriges främsta belöningsmedaljer. Det är därför en ära för mig i min roll som kulturminister att få dela ut medaljerna till dessa tre framstående kulturutövare som är en del i Sveriges fantastiska kulturutbud, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag tror att många med mig har egna minnen och erfarenheter av Christofer, Carola och Lenas gärningar och verk. De har bidragit med ett tryggt sällskap över radion i nyårsnatten, låtar att sjunga högt till genom livet och böcker om bland andra Maja och Linnea som välkomnat många in i litteraturens värld.

Carola Häggkvist
Foto: TV4

”Satt svensk musikindustri på den internationella kartan”

Motiveringen för Carola lyder enligt följande:

”Carola Häggkvist (f. 1966) är en svensk sångerska som i år firar 40 år som artist. Hon fick sitt genombrott 1983 blott 16 år gammal i Melodifestivalen, som hon vann, med låten ”Främling”. Sedan dess har hon spelat in 26 studioalbum, deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger och exempelvis sjungit på kronprinsessbröllopet 2010. Flera låtar har fått spridning utanför Sveriges gränser och därmed satt svensk musikindustri på den internationella kartan. Regeringen tilldelar Carola Häggkvist belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorum meruere labores för mångåriga och framgångsrika insatser som artist.”

Stort grattis, Carola!