GRATTIS: Jon Henrik Fjällgren fyller 37 år – bästa minnet från sina 10 år som artist

Den jojkande artisten Jon Henrik Fjällgren fyller 37 år i dag.

Ett stort grattis på födelsedagen önskar vi på Newsner.

Den folkkära samiska jojkaren och sångaren Jon Henrik Fjällgren slog igenom stort i TV4:s tv-sända talangjakt ”Talang” 2014.

Med ”Daniels jojk” charmade han både juryn och tittarna. Till slut vann han hela tävlingen.

Läs mer: Därför dyker Jon Henrik Fjällgren upp i Ica-reklamen – sanningen bakom otippade inhoppet

Sedan dess har han förekommit i diverse tv-program, som ”Let’s Dance” och ”Stjärnorna på slottet”.

Den nyblivna 37-åringen har dessutom varit med i ”Melodifestivalen” hela fyra gånger, senast 2023 då han, Arc North och Adam Woods framförde ”Where You Are (Sávežan)” och tog sig till final.

Jon Henrik Fjällgren
Jon Henrik Fjällgren. Foto: Claudio Bresciani / TT

Jon Henrik om saknaden efter dottern

När Jon Henrik var med i ”Stjärnorna på slottet” berättade han mer om sin tuffa uppväxt och sin bakgrund. Han adopterades från Colombia, där han i mångt och mycket växte upp på ett barnhem i staden Cali.

Väl på plats i Sverige utsattes han som barn för mycket mobbning.

I vuxen ålder har Jon Henrik skaffat barn. 2020 fick han dottern Ella Savé exet Maret Nystad. Tyvärr bor dottern i Norge med sin mamma, så han får inte chansen att träffa henne så pass ofta som han skulle vilja.

”Det tar nästan ett dygn att ta sig dit med bil, ibland flyger jag. Men jag åker dit så ofta jag kan, och i sommar hoppas jag vi får fina veckor ihop”, skriver han i ett meddelande till Hänt och fortsätter:

Hon har ju fått ett eget renmärke nu, och jag ser fram emot att visa henne sina egna renar när hon kommer hit nästa gång”.

Nya SVT-dokumentären har kommit

Den senaste tiden har Jon Henrik varit lite frånvarande från sociala medier och han har inte dykt upp i så många officiella sammanhang. Det visar sig att han hade väldigt mycket att stå i på det privata planet.

Bland annat hamnade han i ropet när det kom fram att hans tidigare manager och vän hade spelat bort pengar som de samlat in som egentligen skulle gå till välgörande ändamål.

Det har också kommit ut en ny SVT-dokumentär (”Jon Henrik Fjällgren – mina världar”) nyligen, i samband med att han firar 10 år som artist.

För Hänt berättar han mer om vad han gjort den senaste tiden.

– Jag turnerade ganska mycket förra året. Att jag blir ganska personlig i dokumentären kanske har att göra med att den skildrade mig som person, inte som artist. Sen har det med tillit att göra. Jag litade på filmteamet från SVT och vi blev som en liten familj, berättade han om dokumentären.

”Försöker sammanfatta allt”

Dagen innan sin födelsedag skrev Jon Henrik ett inlägg på sin officiella Facebook-sida. Han beskrev då vilket hans bästa minne från karriären hittills är.

Jon Henrik Fjällgren
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I år är det 10 år sedan jag vann Talang 2014 med ”Daniels jojk”. De här tio åren har varit fyllda av både glädje och sorg, eufori och smärta. När jag nu ser tillbaka på de här åren och försöker sammanfatta allt, så är ljuset det jag vill ta med mig. Ljuset av publiken, fansen och den värme jag möts av på scen”.

Han väljer alltså att fokusera på att gott som hänt under det senaste decenniet. All glädje och värme som han fått från alla människor runt omkring sig.

Stort grattis på din födelsedag, Jon Henrik. Hoppas du blir ordentligt firad och att du får en riktigt fin dag med vänner, familj och lite fest.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev