Jonas Gardells intima avslöjande om svåra kampen och räddningen i Mark Levengood – efter alla år

Jonas Gardell är just nu aktuell med sin show ”Queen of fucking everything”, och under söndagen öppnar folkkära profilen med sig av svåra kampen i ”Sommar i P1”.

Han berättar om sexuella övergreppen under barndomen och hur hans kärlek Mark Levengood blev räddningen.

– Varje person måste själv fatta beslutet: jag skall inte dö, jag skall leva, och det gjorde jag, säger han i sommarpratet, enligt Expressen.

Jonas Gardell, mångsysslaren som under många år har underhållit oss med egna shower, som programledare, artist i Melodifestivalen och låtskrivare.

Ja listan kan göras lång.

Men bakom all framgång gömmer sig också ett enormt mörker.

I sitt sommarprat i ”Sommar i P1”, berättar Jonas Gardell om barndomens sexuella övergrepp. Som 14 åring beskriver han hur han blev inlåst och våldtagen av en äldre man. För att bli utsläppt skulle han vädja och viska att han bara var ett barn.

Till slut blev allt för mycket och tanken på självmord kom upp – men han ändrade sig.

– Jag tror att det där gäller alla oss som har blivit utsatta, som har blivit inlåsta i en lägenhet med sjutillhållarlås. Det kan vara övergrepp, det kan vara destruktiva relationer, det kan vara missbruk, eller vad det än är. Till slut måste man själv välja: jag skall inte dö, jag skall leva. Och hur mycket man än skulle vilja välja åt andra, åt dem man håller kära, som far illa, så går det inte. Varje person måste själv fatta beslutet: jag skall inte dö, jag skall leva, och det gjorde jag. Jag fortsatte, och jag lovade mig själv att aldrig mer i mitt liv vara så svag, så utsatt och så hjälplös som jag gjorts till i den där lägenheten av den där mannen, säger han i sommarpratet enligt Expressen.

I sitt sommarprat öppnar Jonas Gardell upp sig om sexuella övergreppen som barn. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Metoo förändrade synen på hans upplevelser

Jonas berättar hur han numera kan känna skam över sina upplevelser men att uppropet Metoo, fick honom att se på sina upplevelser med nya ögon.

– Är det något det sista årets Metoo-rörelse har lärt oss är att vi måste bryta tystnaden och prata tills folk säger just: ”Måste ni tjata?” Och då ska vi säga: ”Idiot! Ja, det måste vi.” En konsekvens av övergreppet var att jag förminskades. Förövaren reducerade mig till offer, tvingade på mig en identitet som inte var av mig vald. Det tog mig många år att resa mig ur denna påtvingade självbild, och själv bestämma vem jag var. Framför allt tog det många år att förstå att det faktiskt inte var våldtäktsmannen och alla gubbarna och deras övergrepp som definierade mig. Det var inte de där timmarna av total maktförlust inlåst i den där lägenheten, eller allt det där som hände sen, med de andra gubbarna, som bestämde mitt värde till noll. Utan vem jag var, och vad jag är värd, avgjorde bara jag själv.

Jonas Gardells räddning ur mörkret – i en ”skallig och vimsig man”

Trots ett enormt mörker, fanns det ett ljusglimt och en räddning.

Enligt Jonas Gardell var det i en ”en skallig och vimsig man från Finland”. Han syftar såklart på sin make Mark Levengood.

– I samma ögonblick jag såg honom sa jag: ”Men, där är han ju!” Han som jag har väntat på. Och Mark, han sa: ”Det ska nog bli bra, ska du se”. Och sedan dess har det varit han och jag. Tillsammans har vi åkt all världens berg- och dalbanor och flygande mattor, för det är faktiskt aldrig för sent att ha en lycklig barndom, säger Jonas Gardell.

Ingen kan nog ana vad du har gått igenom Jonas, men som du säger det är viktigt att berätta. Ingen ska behöva skämmas för något en förövare har gjort. Massa kärlek till dig och alla som har blivit utsatt för sexuella övergrepp.