Jonas Gardells nya besked ett år efter skilsmässan med Mark Levengood – så är relationen i dag: ”Känns inte rätt”

Det var snart ett år sedan Jonas Gardell och Mark Levengood bekräftade att de skulle separera efter 36 år tillsammans.

Nu berättar Gardell om året som gått sedan den trista nyheten – och om hur det är mellan honom och Mark.

– Att jag ska hålla på och håva in sorg och empati känns inte rätt. Låt några andra ha sitt i stället – jag mår ganska bra, säger han i ”Efter fem”.

Nyheten slog ner som en bomb den 20 januari i år. Ett av Sveriges allra populäraste kändispar skulle splittras. Jonas Gardell och Mark Levengood hade varit tillsammans i 36 år, men skulle separera.

Däremot tryckte de inledningsvis på att de inte skulle skilja sig – bland annat för att de har två barn ihop.

Läs mer: Jonas Gardell talar ut – därför tog han ut skilsmässa med Mark Levengood: ”Otroligt smärtsamt”

– Vi har nycklar till varandras liv, till varandras rum, vi har barnen ihop, allt möjligt. Så vi har nog bestämt att vi ska fortsätta vara gifta men nu ska vi fundera ut vad vi menar att vårt äktenskap är i dag – och det ska ni faktiskt enbart skita i, sa Gardell i ”Nyhetsmorgon” i mars.

I början av sommaren hade de ändrat sig och lämnade in skilsmässopapperna.

Mark Levengood, Jonas Gardell
Mark Levengood och Jonas Gardell var för många Sveriges mest kända kärlekspar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Har brutit tystnaden flera gånger

Trots att båda till en början var tydliga med att de inte ville prata offentligt om separationen så har både faktiskt svarat på frågor om den tuffa tiden de gått igenom. Framför allt Jonas Gardell har uttalat sig vid flera tillfällen.

– Det var inte samma dag vi kom på det vi gick ut offentligt med att vi separerat. De sista fem åren hade jag ägnat åt att vänta på att Mark skulle komma tillbaka till mig, för Mark var fladdrig och gjorde en massa annat. Och det var väldigt skönt, det ögonblick jag fattade att jag inte kunde vänta längre. Han kommer inte att komma. Jag måste gå vidare med mitt liv. Det var otroligt smärtsamt, men också absolut nödvändigt, sa han bland annat till Allas i somras.

I oktober pratade han med Hemmets Journal om sin framtid.

– Jag är inne i en period av uppbrott och förvandling och det kan man bejaka eller inte. I början av separationen tänkte jag att jag kommer att åldras och dö ensam. Det kändes ödsligt. Men nu har jag börjat tänka på det som ett äventyr. Som att jag vid 60 förunnats något nytt. Det är inget jag önskat eller velat men nu när jag är där så kan jag ändå tro att jag kommer att kallas till nya möten med nya människor och göra saker jag inte visste att jag skulle göra, sa han då.

Nu, i samband med att han fyller 60 år på torsdag (2 november), berättar Jonas mer om hur det första året som nyskild har varit. Han gästade programledaren Axel Pileby i ”Efter fem” under tisdagen.

Jonas Gardell i Efter fem
Jonas Gardell och Axel Pileby i ”Efter fem”. Foto: TV4

– Det blev någon slags nationssorg. Det var en krönikör som skrev om hur oerhört viktiga Mark och jag varit. Verkligen en kärleksförklaring. Och det blev lite sorgligt för det kändes som att vi var döda och det var vi ju inte, men sen kom jag på att det var vi kanske. Det vill säga den där enheten Mark och Jonas, som folk har älskat, finns ju inte längre, säger han i programmet.

Så ser relationen ut i dag

Under året har de fortsatt att umgås som goda vänner. De har som sagt två barn ihop, så de tvingas ändå ses till och från. Samtidigt avslöjar Jonas att Mark ska vara toastmaster på hans 60-årsfest. Dessutom har de kommit överens om att ha ”gemensam vårdnad” om klassiska Pride-paraden.

De ska gå hand i hand som vanligt och vinka åt folk. Så vissa saker har inte alls förändrats, trots att de levt isär i ett år.

– Men nu har det gått snart ett år sedan vi separerade och efter det har många andra separerat eller skiljt sig från sina käraste. Och att jag ska hålla på och håva in sorg och empati känns inte rätt. Låta några andra ha sitt i stället – jag mår ganska bra, säger han om sitt eget mående.

Hoppas ni båda finner ro och harmoni och att ni kan fortsätta att umgås som vänner. Lycka till i framtiden, Jonas och Mark. Ni är fina som ni är.