Jonas Gardell talar ut – därför tog han ut skilsmässa med Mark Levengood: ”Otroligt smärtsamt”

Jonas Gardell, 59, och Mark Levengood, 59, gick för en tid sedan ut med att de valt att gå skilda vägar. Detta efter över tre decennier som ett av Sveriges mest älskade kändispar. Nu berättar Jonas om perioden som ledde upp till skilsmässan.

Hela svenska folket har känt till Jonas Gardell och Mark Levengoods kärlekssaga, som började redan i mitten på 80-talet när de träffades första gången.

De gifte sig strax därefter, men på den tiden var samkönade äktenskap ännu inte tillåtet i Sverige.

– Vi gifte oss första gången år 1988. Det var inte lagligt då ännu, men vi gjorde det ändå. Våra syskon gifte sig och hade roliga fester, så vi tänkte att vi ville göra samma sak, har Mark Levengood berättat i en intervju med Sveriges Radio.

Artikeln fortsätter efter bilden:

Mark Levengood, Jonas Gardell
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många år därefter, 2011, så tackade de ja till varandra vid en kärleksfull ceremoni där de vigdes av före detta socialdemokratiska partiordföranden Mona Sahlin.

Läs mer: Jonas Gardell omfamnar åldrandet – tänker fortsätta leva livet fullt ut

Mark Levengood och Jonas Gardell skilsmässa

I över tre decennier har de stått vid varandras sida, och de har även två gemensamma barn.

Men i början av året bekräftade Jonas och Mark att de valt att gå skilda vägar.

– Det är med sorg och stark overklighetskänsla som jag berättar att Mark och jag har separerat. Vi ska inte skilja oss, men har inte längre en kärleksrelation utan ska försöka vara vänner. Vi går i terapi och får se var det leder, skrev Jonas Gardell då i ett uttalande på Instagram.

Artikeln fortsätter efter bilden:

Jonas Gardell
Jonas Gardell. Foto: TV4

Men några månader därefter, i mitten på juni, så valde de att genomgå en skilsmässa och flyttade isär.

Läs mer: Mark Levengood bryter tystnaden – talar ut om okända diagnosen: ”Förklarade så mycket”

”Det ögonblick jag fattade att jag inte kunde vänta”

I en ny intervju med Allas i samband med utgivningen av Jonas nya bok Fjollornas fest berättar han om skilsmässan.

Han förklarar då att det varit en stor förändring.

– Vi var tillsammans i två tredjedelar av våra liv. Sista halvåret efter separationen har jag känt att jag nästan har en skyldighet att ta reda på vem är jag är och våga prova nya saker. Allt från frukostvanor, när jag går och lägger mig på kvällen till skägg. Alla mina vanor är brutna ändå, eftersom jag inte längre är ihop med Mark, som var min vana. Förut visste jag precis hur min livsväg skulle se ut. Nu ser jag inte ens första kröken. Det är läskigt, men fruktansvärt kul. Visst gör det ont när knoppar bister, men det är också häftigt när något nytt händer, säger han till sajten.

Artikeln fortsätter efter bilden:

Foto: Wikimedia Commons

På frågan gällande huruvida han saknar det som varit förklarar profilen att han länge höll fast om hoppet att det skulle lösa sig.

– Både ja och nej. Det var inte samma dag vi kom på det vi gick ut offentligt med att vi separerat. De sista fem åren hade jag ägnat åt att vänta på att Mark skulle komma tillbaka till mig, för Mark var fladdrig och gjorde en massa annat. Och det var väldigt skönt, det ögonblick jag fattade att jag inte kunde vänta längre. Han kommer inte att komma. Jag måste gå vidare med mitt liv. Det var otroligt smärtsamt, men också absolut nödvändigt.

Livet efter skilsmässan

Han har också berättat för Dagens Nyheter om tankarna kring uppbrottet, och hur nya livet som singel ser ut.

Artikeln fortsätter efter bilden:

Jonas Gardell. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Självklart är det något som inneburit en enorm omställning både rent praktiskt, men också mentalt.

– Det är inte utan smärta, verkligen inte. Jag vet inte var jag är i morgon, jag har ingen framtid – den hade jag med Mark. Jag kan ju inte bara träffa någon ny och photoshoppa in den i samma framtidsbild, jag måste gå med på att den är borta, säger han till DN.

Vi önskar er båda allt gott!