Katarina Ewerlöfs sorg – ofrivilliga barnlösheten med livskamraten Nils: ”En tid av mörker”

Katarina Ewerlöf är skådespelaren som gjort sig känd för sina många fantastiska roller genom åren.

Nu senast syns hon till i årets julkalender.

Men bakom framgångarna så bär hon på en del sorg från sitt liv.

Katarina Ewerlöf, 63, är just nu aktuell i årets julkalender där hon spelar Märta i ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.

Inte minst i juletider så förknippar vi Katarina mycket med rollen som Sara i kultklassikern ”Tomten är far till alla barnen”. Där spelade hon mot bland andra Peter Haber, Dan och Anders Ekborg, Leif Andrée och Suzanne Reuter.

Genom åren har vi sett Katarina Ewerlöf i mängder av roller i både film, teaterpjäser men framför allt i tv-serier.

Hon är även en av landets mest anlitade ljudboksuppläsare, så lyssnar man på ljudböcker har man säkerligen hört Katarina även i de sammanhangen.

Sorgen i livet

Katarina växte upp som ensambarn på Östermalm i Stockholm. Hennes föräldrar skilde sig tidigt och i tonåren drabbades två nära anhöriga av dödsfall. Hennes mammas nya man och hennes biologiska pappa dog båda två alltför tidigt.

– Jag var 16 år när min mammas nye man fick den cancer som några år senare tog hans liv. Och min pappa dog i hjärninfarkt när jag var 19. Det var en tid av mörker, har Katarina Ewerlöf tidigare sagt till Icakuriren.

Barnlösheten och makens död

Som ung träffade Katarina den stora kärleken i Nils af Uhr. Tillsammans levde de i omkring 40 år som livskamrater – sedan kom den nya tragedin i livet.

Året var 2020 då Nils gick bort och lämnade Katarina i stor sorg. Tillsammans fick de aldrig några barn.

– Vi levde på och hade det så roligt och bra att vi vaknade till lite för sent. Vi var bägge frihetsälskare och reslystna. Är man sedan runt 40 år och kommer på att man vill få till det där med barn också…, säger hon till Aftonbladet.

Katarina Ewerlöf och Nils af Uhr
Katarina Ewerlöf och Nils af Uhr 2013. Foto: Maja Suslin/TT

Insikten efter alla år

De försökte att skaffa barn via IVF, men utan resultat. I efterhand är Katarina glad för att de försökte få barn, men har förlikat sig med tanken på att det aldrig blev så.

– Jag känner samtidigt att kärleken är konstant. Det finns både gudbarn och andra barn att älska och ge sin omsorg och följa. Det måste inte vara ens egna barn.

Det låter som en vettig inställning Katarina!

Tack för din strålande insats i julkalendern – och för alla dina andra verk också för den delen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev