Foto: Fredrik Sandberg, TT/SVT

Krister Henriksson erkänner sin otrohet – känslosamma orden efter alla år: ”Jag ville straffa henne”

Krister Henriksson väljer nu att träda fram.
Den folkkäre skådespelaren berättar nu för första gången om otroheten.
Han ångrar sig djupt.
– Jag ville straffa henne för att hon hade så mycket som inte jag hade, säger han i SVT:s ”Min sanning”.

Skådespelaren Krister Henriksson, 75, spelade poliskommissarie Kurt Wallander i hela 32 filmer. Han blev synonym med rollen efter alla år i rollen – men nu har Henriksson dragit sig tillbaka från rollen i den omåttligt populära filmserien som utspelar sig i Ystad efter Henning Mankells bokserie.

Krister Henriksson har en lång karriär bakom sig. År 2000 blev ett riktigt succéår för skådespelaren, som då belönades med såväl Gösta Ekman-stipendiet, som kungamedaljen Litteris et Artibus. Han har även bland annat prisats med Guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid två tillfällen.

Därför hade Henriksson så klart mycket att berätta om när han satte sig i SVT-journalisten Anna Hedenmos, 60, studio nyligen. Där lät han sig intervjuas i intervjuserien ”Min sanning” som sänts i många säsonger i public service-kanalen.

En öppenhjärtig Henriksson – som sedan över 30 år är gift med hustrun och skådespelaren Cecilia Nilsson, 64 – avslöjade då detaljer om sitt tidigare förhållande med stjärnskådisen Bibi Andersson (1935-2019).

Krister Henriksson om relationen med stjärnan Bibi Andersson

Henriksson och Andersson var ett par efter inspelningen av filmen ”Linje lusta” som hade premiär 1981. Han föll pladask för Hollywoodstjärnan – och de inledde en hemlig relation.

– Vi träffades och skulle jobba ihop. Jag blev otroligt kär i Bibi, men hon var Hollywoodstjärna och jag var en tölp från Grisslehamn. Bibi hade Lidingövilla och jag bodde i andrahand på Zinkensdamm. Jag hade inte ett öre och Bibi hade miljoner. Hon var jättegenerös, jättevacker. Det var fantastiskt, men jag kunde inte ta emot allt det där, säger Krister Henriksson i ”Min sanning” i SVT.

Foto: SVT

Henriksson var imponerad av Andersson som var både äldre än han själv och mer rutinerad. Hon hade arbetat med Ingmar Bergman på Dramaten och bland annat prisats vid filmfestivalen i Cannes. Han blev till slut avundsjuk på henne, berättar Henriksson nu.

ARKIV 19650715 – Skådespelaren Bibi Andersson, regissören Ingmar Bergman och skådespelaren Liv Ullmann på en presskonferens. Foto: Freddy Lindström/TT

– Jag blev inte snäll mot henne, jag ville straffa henne för att hon hade så mycket som inte jag hade, säger han i SVT.

Och fortsätter:

– Jag var otrogen mot henne för att hon inte skulle få för sig att hon var så jävla snygg. 

”Jag får en chans att berätta vilken fantastisk person hon var”

STOCKHOLM 20211022 Krister Henriksson, skådespelare Foto: Fredrik Sandberg / TT

Henriksson förklarar att han skulle vilja be om ursäkt till Bibi Andersson, som avled den 14 april 2019.

– Jag har ofta en lust att springa ner till hennes grav och berätta allt det där som jag tyvärr aldrig gjorde för henne. Men hon var fantastisk och det är därför jag blir väldigt tacksam för det här ögonblicket, att jag får chans här att berätta vilken fantastisk person hon var.

Anna Hedenmo och Krister Henriksson i ”Min sanning”. Foto: Peter Bergström/SVT

Kommande avsnitt av ”Min sanning”, med entreprenören Gunilla von Platen, sänds annandag jul 26 december klockan 20 i SVT2.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.