Foto: TT

Krister Henrikssons vägran – efter hustruns infall: ”Jag kunde kräva…”

Krister Henriksson tackade först nej till storrollen.
Men de hemliga övertalningsförsöken bakom kulisserna gav resultat.
– Min fru var inte heller så pigg på idéen att hon skulle vara ensam i veckorna och att jag skulle sitta på något hotell, säger skådespelaren till Aftonbladet.

Han har blivit mister Wallander med hela svenska folket. Ända sedan 2005 har skådespelaren Krister Henriksson haft rollen som polisen i Ystad, som tidigare även spelats av Rolf Lassgård och Kenneth Branagh.

Men för Henriksson var det knappast självklart att säga ja till rollen.

I en intervju avslöjar han nu att han först tackade nej – flera gånger.

STOCKHOLM 20211022 Krister Henriksson, skådespelare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Inte heller Henrikssons hustru, skådespelaren Cecilia Nilsson, var särskilt förtjust i tanken till en början.

– Nej, jag vill inte ha den och sa nej flera gånger. Det skulle filmas i Skåne och då var min son Tobias runt tio år och behövde sin pappa. Min fru var inte heller så pigg på idéen att hon skulle vara ensam i veckorna och att jag skulle sitta på något hotell. Det kändes inte kul och därför var det lätt att säga nej, säger Krister Henriksson till Aftonbladet.

Övertalades att spela Wallander

Produktionen bakom ”Wallander” ville dock gärna få honom att ändra sig. Övertalningsförsöken gav till slut resultat. Henriksson sade ja och resten är, som det brukar heta, historia.

– För varje gång jag sa nej så ökade gaget. Jag kunde kräva mer och mer, vilket jag gjorde innan det blev oanständigt. Sedan blandade Henning Mankell sig in i leken och vi blev kompisar, säger Krister Henriksson och fortsätter:

– Då var det omöjligt att tacka nej. Jag var däremot en av få som inte läst böckerna. Henning skickade alla böckerna och när jag läste lite undrade jag vad fan de inte hade frågat mig om rollen tidigare. Den var ju jättebra och blev lyckan i mitt liv.

Visst är vi tacksamma för att Krister sa ja till rollen till slut?

Dela gärna vidare inlägget om du också uppskattar Krister Henriksson!