Lars Lerins hyllning till Babben Larsson – tidigare julvärdens ord om komikern: ”Hon är så…”

Denna julafton blir det Babben Larsson som kommer få sätta sig i julfåtöljen och tända ljuset för SVT-tittarna.

Hon sällar sig därmed till skaran av folkkära svenskar som har fått det ärofyllda uppdraget som julvärd.

För två år sedan hyllades Lars Lerin för sin insats. I en intervju med Nöjeslivet passar den tidigare julvärden på att skicka en varm hälsning till Babben.

Komikern Babben Larsson var favorittippad för hedersuppdraget långt på förväg. Enligt ATG:s odds var hon ett av namnen som svenskarna helst ville ha som julvärd.

Och det svenska folket fick sin vilja igenom. I november meddelade SVT att det är den folkkära komikern som får axla uppdraget – efter att ha fått frågan tre gånger tidigare.

– Ett hedersuppdrag. Det är fantastiskt att ingå i den här traditionen av värdar som varit genom åren, sade Babben under pressträffen då nyheten förkunnades.

Och för SVT var det inte svårt att välja Babben till julvärd.

– Det var verkligen inget svårt val. Babben är trygg, smart och dessutom väldigt rolig. En favorit för tv-tittare i alla åldrar. Kan man önska sig ett bättre sällskap på julafton?, sade SVT:s programdirektör Eva Beckman i ett pressmeddelande när valet bekräftades.

Babben Larsson håller tittarna sällskap under julafton. Foto: Janne Danielsson/SVT

Babbens succé i rutan

Babben är minst sagt en mångsysslare. Den 66-åriga gotlänningen har en lång bakgrund inom både teater och ståuppkomik.

Genom åren har hon synts i rutan i en rad program, bland annat ”Parlamentet”. I höstas ledde hon tävlingsprogrammet ”1 mot Sverige” på SVT – som har fått miljonpublik.

Och nästa år återvänder hon till rutan med en sjunde säsong av succéprogrammet ”Bäst i test”, som hon håller i med David Sundin.

Humorshowen har prisats med Kristallen, och går ut på att kända svenskar tävlar mot varandra i olika uppdrag.

De har varit julvärdar tidigare

Och nu är det alltså Babben som får uppdraget som årets julvärd.

I många år var det Arne Weise och Bengt Feldreich som fick hedersuppdraget. Men under de senaste 20 åren har en rad kända profiler fått den stora äran.

Bland annat har kända namn som Ernst Kirschsteiger, Lasse Kronér, Petra Mede och Marianne Mörck varit julvärdar.

Och för två år sedan var det den folkkära konstnären Lars Lerin som fick uppdraget. Han blev mycket uppskattad för sin insats.

Efter sändningen kommenterade flera titttare på Nöjeslivets Facebooksida att han var perfekt för uppdraget.

”En bättre julvärd detta år är svårt att tänka sej. När vi alla kanske behöver lite tröst och lugn, medmänsklighet. Precis det som Lars står för,” skrev en tittare.

lars lerin
Lars Lerin hyllades efter sin insats som julvärd. Foto Fredrik Sandberg / TT

Lars Lerins ord om Babben som julvärd

Nu berättar Lars Lerin om sina tankar kring Babben som julvärd.

Enligt honom kommer det gå ”som smort” för Babben.

– Hon är som klippt och skuren för uppdraget. Hon är så trygg i sig själv så för henne kommer det där gå som smort, säger han till Nöjeslivet.

När Lars Lerin satte sig i fåtöljen på julafton 2020 var han mycket spänd, säger han. Men han är inte oroad för Babbens del, så några tips tror han inte hon behöver.

– Hon är inte rädd för att sitta i direktsändning. Jag hade ju väldig spänning inför det men hon är så rutinerad, så det här kommer hon att klara galant.

Sändningen börjar klockan 15:05 på julafton och går att se i SVT1. Kanalen finns i samtliga SVT Play-appar, förutom Smart-tv.  

Vad tycker du om Babben som julvärd? Skriv en kommentar på vår Facebooksida!