Foto: Henrik Montgomery, TT/Youtube, TV4

Lasse Berghagens stora sorg – efter radioprofilen Katarina Hahrs död

Radioprofilen Katarina Hahrs bortgång har berört många.
Folkkäre artisten Lasse Berghagen berättar nu om sorgen och sina möten med den profilerade programledaren.
– Hon var en fantastisk journalist och vi hade alltid kul när vi träffades, säger Berghagen till podcasten Värvet.

Det var för några veckor sedan som svenska folket nåddes av beskedet om den populära radioprofilen och journalisten Katarina Hahrs bortgång. Sveriges Radio-medarbetaren blev 60 år. Hon gjorde sig bland annat känd för den egna programserien ”Katarina Hahr möter” där hon mötte många kända profiler genom åren.

Katarina Hahr. Foto: Per A.J. Andersson/Wikimedia commons

Hahr studerade vid Calle Flygares teaterskola och medverkade i flera Dramaten-uppsättningar. Men sen valde hon att satsa på en journalistutbildning och påbörjade en framgångsrik karriär inom radiobranschen. Hon gjorde många personliga intervjuprogram med livsfrågor i fokus. Själv levde Hahr som blind efter att ha förlorat synen under livet.

Sveriges Radio-profilen tillika tidigare ”På spåret”-tvåan Thomas Nordegren minns en kollega med kamplust.

– Som en kämpe, en som kämpade och som var ibland väldigt glad och ibland väldigt ledsen, sade Nordegren till Aftonbladet efter beskedet om Hahrs bortgång.

– Men det är väl främst hennes familj man tänker på nu.

En av många folkkära profiler som mött Katarina Hahr under åren är artisten och allsångsledaren Lasse Berghagen, 76. I en intervju med programledaren Kristoffer Triumf målar Berghagen en varm bild av Hahr.

Berghagen förklarar att han uppskattade Hahr.

– Jag blev väldigt förtjust i henne och kände nån sorts kärlek till henne. Jag kan inte förklara det riktigt. Hon var, kanske på grund av sitt handikapp, en udda person, säger Lasse Berghagen i en intervju i podcasten Värvet, uppger Hänt.

Berghagens starka minne: ”Då kom det tårar”

Att bli intervjuad av Hahr var mycket speciellt, berättar Berghagen.

– Om man är van att bli intervjuad och sitta och gestikulera så var det speciellt att bli intervjuad av Katarina. Hon var en fantastisk journalist och vi hade alltid kul när vi träffades, säger han i Värvet.

STOCKHOLM 20211021 Lasse Berghagen aktuell med biografin Hej Livet! Foto: Henrik Montgomery / TT

Berghagen minns ett mycket starkt möte med Hahr som framkallade tårar hos honom.

– Jag kommer ihåg det så väl att hon frågade om hon fick känna på mitt ansikte. Så satte hon sina händer i ansiktet och följde linjerna. ”Nu tror jag att jag vet hur du ser ut”, sa hon. Då kom det tårar hos mig, det var oerhört starkt.

Så starkt och fint uttryckt av dig, Lasse! Vi är säkra på att sorgen delas av många!