Lasse Berghagens tankar om livet efter döden – drömmen han hoppades skulle slå in: ”Tror att min själ…”

Lasse Berghagen tog under söndagen farväl av det svenska folket i ”Sista ordet”. I den sista inspelade intervjun med artisten berättade han om sina tankar på åldrande och döden.

– Jag tror att det finns något mer. Något som vi inte förstår oss på i dag, säger han i programmet som sändes på TV3 och på Viaplay.

Det är snart två veckor sedan den folkkäre och populäre Lasse Berghagen gick bort, 78 år gammal. Han somnade stilla in på sjukhuset efter en längre tids sjukdom.

I somras tvingades han ställa in sin turné på grund av ett hjärtproblem och i september genomgick han en hjärtklaffsoperation som han aldrig återhämtade sig ifrån.

Läs mer: Sista beskedet från Lasse Berghagen – så vill han begravas: ”Jag önskar mig…”

Han lämnar efter sig sin fru Eva, 71, samt döttrarna Malin, 57, och Maria, 47.

En tid innan sin död spelade han in ”Sista ordet” för Viaplay. Programmet, som är en summering av hans liv, sändes under söndagskvällen i TV3. Mark Levengood, 59, var den som hade blivit utvald att samtala med Lasse om hans barndom, karriär och familjeliv.

Lasse Berghagen intervjuas av Mark Levengood i ”Sista ordet”. Foto: TV3/Viaplay

”Jag tror på det”

Av naturliga skäl samtalade de två en hel del om döden. Bland annat pratade de om Lasses nära vän Magnus Härenstam och om hur det var när han gick bort 2015. Det var en händelse som satte djupa spår hos Lasse.

Mark Levengood frågade då Lasse Berghagen vad han trodde om ett eventuellt liv efter döden.

– Eftersom ingen annan kan svara ordentligt på det och veta att det blir så, så kan jag ju faktiskt säga att jag tror på det. Jag tror att det finns något mer. Något som vi inte förstår oss på i dag. Sen vad det är har jag ingen aning om. Men någonting är det, säger han i programmet.

Mark Levengood: När det här programmet sänds är du borta. Var tror du att du är då?

– Då tror jag att min själ far omkring och hamnar i olika personer. Att den finns på något sätt, jag vet inte riktigt, jag kan inte förklara. Jag tror att det finns en fortsättning, säger Lasse.

Läste en avskedsdikt

Han fick även frågan från Levengood om han skrämts mycket av tanken på att bli äldre och sedermera dö. Lasse erkände då att han inte aktivt gått runt och tänkt på döden, men att han alltid varit medveten om att det kanske snart skulle vara dags.

– Ja, jag har alltid skjutit döden ifrån mig. Jag är realist, så jag förstår ju att döden lurar där. Jag skrev i någon dikt: ”Döden gör sig icke besvär”, berättar han.

Som ett sista avsked valde Lasse Berghagen att läsa högt ur sin diktsamling ”I mina blommiga sandaler”. Han läste upp sin dikt ”Du vandrar som oftast allena” där han gick ut på raderna:

Vad gagnar att gå här och grunna, du har din tid inget mer. Så sjung du din lovsång till livet, och var glad åt allt gott som det ger”.

Vila i frid, Lasse Berghagen. Du är enormt saknad och älskad av alla i detta landet.