Malou von Sivers livsändring – efter familjekampen: ”En resa som jag inte var beredd på”

Att se sina nära och kära åldras är någonting som inte är lätt att ta in.

I det senaste avsnittet från podden ”Inte utan min mamma” berättar folkkära programledaren Malou von Sivers om kampen om familjen, när hennes mamma blev allt äldre.

– Hon var för frisk för att få vård, men för sjuk för att klara sig ensam hemma. Då började kampen, säger hon i podden, enligt Expressen.

Att åldras är en del av livet. Men att se de man älskar bli allt äldre och få problem med att kunna utföra enkla vardagssysslor, det är något man aldrig kan förbereda sig på.

I podden ”Inte utan min mamma” berättar folkkära programledaren Malou von Sivers öppet om den kamp som hon fick gå igenom tillsammans med sin familj när hennes mamma blev allt äldre och hur hon vårdar henne.

– Det är ju en resa som jag inte var beredd på, men plötsligt så är man där och börjar upptäcka småtecken som jag gjorde med min mamma. Jag tyckte inte att hon åt ordentligt. Det var så märkligt att maten stod kvar i kylen, så det var väldigt små tecken, säger hon i podden, enligt Expressen.

Malou von Sivers berättar i podden ”Inte utan min mamma” om familjekampen. Foto: Foto: Carl Bredberg / SvD / TT

Hon berättar vidare svårigheten att vara anhörig till någon som är för frisk för att få vård, men klarar inte heller att ta hand om sig själv hemma.

– Den svåraste delen tyckte jag var den här gränsen mellan… Hon var för frisk för att få vård, men för sjuk för att klara sig ensam hemma. Då började kampen eftersom att hon åkte in på sjukhus och tillbaka igen, säger Malou von Sivers.

Fick dåligt samvete efter händelsen

Det ledde till en jobbig situation för hela familjen, vilket i slutändan gjorde att hon fick dåligt samvete.

– Vi jobbade allihopa, det var inte lätt att vara där precis när hon behövde. Det blev ett ständigt dåligt samvete när vi behövde tvinga in henne på hemmet. Allt kändes bara hemskt, säger hon i podden.

Malou von Sivers upplever att åldrandet har blivit ett stigmatiserat ämne och vill lyfta fram svårigheterna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Malou von Sivers upplever att åldrandet har blivit ett stigmatiserat ämne och vill lyfta fram svårigheterna som anhörig och hur man själv inser att åldern också kommer sakta men säkert krypandes.

Viktiga ord Malou! Det är säkert många av oss som känner igen sig i den situationen du befinner dig i! Ett så viktigt ämne som behövs spridas vidare.