My Skarsgård drack för att dämpa cancerångesten – då räddade brodern hennes liv: ”Höll nästan på att dö”

My Skarsgård är mamma till sex av ex-maken Stellans barn. När hon fick en cancerdiagnos för 25 år sedan utvecklade hon ett alkoholberoende.

Till slut blev hon påkommen med en flaska sprit när hon gömde sig hemma hos sin bror.

– Jag visste att jag har utvecklat alkoholism och att jag skulle dö om jag fortsatte men när man har sån abstinens fungerar inte hjärnan som den ska, säger hon till Femina.

Hon är läkaren som under många år var gift med en av Sveriges största Hollywood-exporter.

My Skarsgård, 67, var bara 19 år när hon och den fem år äldre Stellan Skarsgård, 72, sa ”ja” till varandra. Ett år senare föddes parets första barn, Alexander Skarsgård, 47.

Läs mer: Stellan Skarsgårds enda dotter Eija har växt upp – så här ser hon ut idag

Precis som sin far blev Alexander skådespelare. Flera av hans bröder gick samma öde till mötes. Även Gustaf, 43, Bill, 33, och Valter, 28, har stora karriärer inom skådespelaryrket.

My Skarsgård
My Skarsgård i talkshowen ”Skavlan”. Foto: Maja Suslin/TT

Deras två helsyskon Sam, 41, och Eija, 31, har gått andra vägar i livet. Den tredje äldsta brodern Sam har exempelvis gått i sin mammas fotspår och blivit läkare.

”Var livrädd hela tiden”

1998, när My bara var 42 år gammal, blev hon diagnostiseras med livmoderhalscancer. Det var en fruktansvärd chock. Samtidigt var maken Stellan ute i världen och spelade in diverse storfilmer, så hon var ofta väldigt ensam hemma i Stockholm.

– Det var en enorm chock. Jag var livrädd hela tiden, har hon tidigare berättat för Aftonbladet.

Hon började ta till flaskan för att dämpa sin ångest och oro över sjukdomen. Hon var rädd för att dö.

– Jag var ute efter den lugnande effekten, sa hon.

Till slut drack hon dygnet runt för att lindra sin dödsångest. Det kunde bli en flaska vodka om dagen.

Hon och Stellan gled isär

Fem år efter diagnosen försökte uttryckte hon själv en oro över sin alkoholkonsumtion, men läkarna inom psykiatrin bedömde snarare att hon var deprimerad.

– Jag visade alla tecken på depression, men problemet var ju inte det – utan alkoholen, har hon sagt.

Samtidigt gled hon och maken Stellan isär. Relationen med barnen blev sämre. Allting handlade om alkoholen. Hon kände sig själv värdelös och opålitlig.

Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag var en av dem som hade enormt mycket skam när jag drack. Jag var aldrig ute och rumlade och har aldrig druckit för att uppleva ruset, och det hann också gå väldigt långt för mig. Jag hade börjat kräkas blod och höll nästan på att dö. Jag är ju läkare och trodde att jag hade fått levercirrhos (skrumplever), säger My i en ny intervju med Femina.

My och Stellans äktenskap dog 2006. Då hade de varit tillsammans i över 30 år och fått sex barn ihop. Han hade försökt hjälpa henne utan att lyckas. Hon har själv berättat hur maken fått mindre plats i livet, alkoholen var det viktigaste.

– Jag visste att jag har utvecklat alkoholism och att jag skulle dö om jag fortsatte men när man har sån abstinens fungerar inte hjärnan som den ska. Det är en grym sjukdom på det sättet. Känslan av att alkoholen får mig att överleva är enormt mycket starkare än insikten av att jag håller på att dricka ihjäl mig, säger hon.

Hittades i garderoben av brodern

Vändningen i livet kom i december 2006. Då var alkoholen i våningen på Södermalm i Stockholm slut. Mys bror bodde i samma hus, så hon tog sig en vända inne i hans lägenhet.

– Jag gick till min bror som bodde en trappa upp för att se om han hade någon alkohol, smög runt och hade hittat en flaska punch när jag hörde någon komma in i lägenheten, säger hon.

Brodern hittade henne till slut gömd i en garderob med en flaska punsch i handen.

Han tvingade henne att söka professionell hjälp. Först psykiatrisk vård i två månader. Hennes levervärden var riktigt dåliga och hon led av leverförfettning.

Till slut skickades hon på behandling på Nämndemansgården i Skåne. Sedan dess är hon helt ren.

– Ångesten, depressionen, min rädsla för att dö – allt försvann med mitt tillfrisknande. Allt var alko­holrelaterat, har My Skars­­gård sagt.

Det gör My Skarsgård nu

I dag hjälper hon andra som är i samma situation som hon var, eller folk som har släktingar som är alkoholister, eller andra som är i riskzon för att utveckla ett beroende.

Hon håller kurser och rehabiliteringar på familjens skärgårdsställe Myggebo. Hon arbetar som läkare, drog- och alkoholterapeut och egenföretagare.

Man kan helt klart säga att My Skarsgård lyckades vända sitt liv och komma på rätt köl igen.

Oerhört starkt och modigt av dig att våga prata om det här svåra ämnet, My.

Det du gör nu är oerhört viktigt och storsinnat av dig.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev