Därför dricker Gustaf Skarsgård inte en droppe alkohol – mörka sanningen bakom beslutet

Han rökte första gången när han var 10 och började supa som 12-åring. För Gustaf Skarsgård, 43, handlade livet länge om alkohol och droger.

Det gör det inte nu. Han har varit nykter i tio år.

– Jag slutade i grevens tid, innan jag hade förstört mitt liv har han tidigare sagt i ”Katarina Hahr möter” i P1.

Hans pappa är en av Sveriges största skådespelarexporter någonsin och i princip alla hans syskon jobbar inom branschen på något sätt.

Gustaf Skarsgård, 43, gick tidigt i sin far Stellans, 72, fotspår.

Vi har sett honom i filmer som ”Ondskan”, ”Förortsungar”, ”Arn”, ”438 dagar” och ”Utvandrarna” samt i tv-serien ”Vikings”.

Gustaf Skarsgård
Gustaf Skarsgård inför filmen Kon-Tiki. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Han har även spelat en del teater under sin karriär. 2004, när han var 23-24 år, anställdes han på Dramaten i Stockholm och medverkade i ett flertal uppsättningar.

Under den tiden festade han som mest i livet. Fyra-fem kvällar i veckan, efterfester till långt in på småtimmarna, okända människor som sällskap, knark och mycket alkohol.

Läs mer: Därför dricker Rickard Sjöberg inte en droppe alkohol – sanningen bakom beslutet ”Jag är inte så…”

Räddades av sitt yrke

I en intervju med magasinet Café från 2014 berättade han mer om sina vilda ungdomsår.

– Jag började röka när jag var 10, supa när jag var 12, röka weed när jag var 16 och ta kokain och ecstasy när jag var 19. Jag har festat sen dess. Att jag aldrig trillat dit ordentligt beror på att det finns en sak som är så otroligt viktig för mig: mitt skådespeleri. Och det har jag aldrig kompromissat med, sa han då.

Han fick frågan om han hade upplevt sitt drickande som ett problem. Det blev tydligt att han funderat i de banorna eftersom han svarade:

– Så här: varje gång jag blir full går jag hela vägen. Jag tappar kontrollen och sätter i mig vad som erbjuds. Den typen av kontrollförlust är ett av de starkaste symptomen på att man håller på att utveckla ett beroende.

Mamman My var alkoholist

Gustafs mamma My Skarsgård, 67, diagnostiserades med livmoderhalscancer 1998. Kort därefter började hon dämpa sin ångest och dödsrädsla med vodka. Hon blev kort och gott alkoholist och var det fram till 2007.

Hon har varit torr sedan dess och föreläser i dag om ämnet, samt håller preventiva kurser för alla som vill ha ett bra förhållningssätt till alkohol.

Gustaf har själv gått sin mammas kurs flera gånger och varit kritvit i perioder under sin karriär. Då har han i stället ägnat sig åt träning, meditation och jobb.

Gustaf Skarsgård
Gustaf Skarsgård. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag är en sådan extremmänniska. All in or nothing. Om jag super är det för att jag ska bli väck och gå loss. Jag är inte den som dricker fyra glas vin och bara: ”Vilken mysig kväll”. Det har jag inget intresse av. Jag kan ha en mysig kväll utan de där fyra glasen vin, sa han till Café.

Knappt två år efter intervjun med magasinet talade han ut i radioprogrammet ”Katarina Hahr möter” om sitt tidigare liv.

– Jag kom till en punkt där jag insåg att jag verkligen inte mådde bra. Jag hade kört för hårt för länge. Det hade gått för långt. Jag slutade också i tid, kanske i grevens tid, innan jag hade förstört mitt liv, sa han då.

Varit pappa i tre år

I dag är Gustaf helt nykter och har dottern November (född november 2020) tillsammans med sin sambo Caroline Sjöström.

Tillsammans med hållbarhetsexperten och nyktra alkoholisten Johan M. Reunanen har han podcasten ”I tolfte timmen.

De två träffades på tolvstegsprogrammet.

I podden har Gustaf pratat mer om sitt tidigare missbruk och om hur hans mammas sjukdom påverkade honom som ung.

– Jag är alkoholistbarn och har erfarenhet av en mamma som inte lyckades sluta supa med hjälp av kärleken för sina barn. Men det var inte alls så att kärleken saknades. Det förstår man också när man får mer insyn i en beroendesjukdom, sa han till Dagens ETC i maj 2023.

Vad härligt att det gick bra för dig att vända ditt liv, Gustaf. Det är verkligen inte enkelt. Men du har lyckats.

Gilla, dela och kommentera gärna artikeln om du vill läsa liknande historier framöver.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev