Peter Jihdes starka ord om hustrun – gripande hyllningen efter otäcka händelserna: ”Räddade mitt liv”

Peter Jihde har blivit programledaren med hela svenska folket och gjort det mesta man kan göra inom tv-branschen.

Samtidigt går han en kamp mot sjukdomen diabetes och vid flera tillfällen har hans fru Karin Jihde fått rädda hans liv.

– Då har hon jobbat med Glukagonsprutor i låret som sätter igång sockerproduktionen och så vaknar man upp igen, berättar Peter Jihde för Aftonbladet.

Peter Jihde, 50, har under lång tid gjort sig ett välkänt namn i tv-branschen och har senast varit aktuell med serien, ”På gränsen med Peter Jihde”.

Tidigare har han arbetat för både SVT och TV4. Han har bevakat idrottsmästerskap som sportreporter och lett tittarna genom program som ”Idol” samt ”Nyhetsmorgon”.

Med andra ord har programledaren gjort en hel del. Men en dag tog livet en vändning för Peter och idag är han en av frontfigurerna i upplysandet kring sjukdomen diabetes. Vilket även Aftonbladet skrivit om.

Peter Jihde
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Jihdes diabetes

För nästan tio år sedan dignotiserades han med diabetes typ 1 och sedan dess har arbetat för att fler ska få ökad kunskap om sjukdomen. 

På hans Instagram-konto vid namn ”jihdesdiabetes” delar han med sig om livet som diabetiker med målet att ingen annan som är drabbad ska känna sig ensam.

Tillsammans med sin hustru, Karin Jihde har han även skrivit boken ”Jihdes diabetes: en match för livet”

Paret har varit tillsammans i 16 år och Karin har varit ett stort stöd för Peter genom åren. Vid två tillfällen har hon dessutom räddat hans liv, när sjukdomen fått övertaget.

– Ja, åtminstone två gånger när jag inte varit vid medvetande och inte minns någonting. Då har hon jobbat med Glukagonsprutor i låret som sätter igång sockerproduktionen och så vaknar man upp igen, berättar Peter Jihde för Aftonbladet.

”Inte rädd”

Programledaren är väl medveten om vad sjukdomen innebär och att bristande rutiner kan få extrema konsekvenser. Men han menar även att det inte är honom det är värst för, när det otäcka inträffar.

– De som lever runtom mig, och då framför allt Karin, har sett det där. Det har ju inte jag gjort, jag minns det inte. Jag är själv inte rädd, men jag vet att de som lever runt mig har en större rädsla, säger han till Aftonbladet.

För Aftonbladet hyllar nu Peter sin stora kärlek Karin och man kan förstå att deras band är urstarkt efter den resa paret varit med om.

– Man blir ett väldigt bra lag vilket jag tycker att vi är, både som en duo och familjemässigt. Karin är en av de vackraste och smartaste människorna som finns, hon är helt fantastisk, berättar han för tidningen.

Peter och Karin Jihde
Foto: Maja Suslin / TT

All kärlek till dig Peter! Tycker ni också att Peter Jihde är fantastisk? Lämna då gärna en kommentar på Facebook!