Pluras stora oro för döden – efter läkarnas nya besked: ”Snart ligger man där”

Plura har problem med sin hälsa. I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar artisten mer om sin ständiga kamp och om läkarnas prognos – dessutom delar han med sig av tankar kring döden.

Han har börjat förlika sig med tanken på att det kan ske när som helst.

– Döden blir väldigt påtaglig när man kommer upp i min ålder för man vet inte, snart ligger man där, säger han i podden.

Norrköpingssonen Plura Jonsson, 72, bildade bandet Eldkvarn tillsammans med sin bror Carla och deras vän Tony Thorén 1971. Tre år senare kom debutplattan ”Elisabet”, då under gruppens ursprungsnamn Piska mig hårt.

Sedan dess har Eldkvarn varit ett av Sveriges största och mest kända band.

Läs mer: Privata inblicken i Plura Jonssons liv med yngre frun Maria

Det har blivit 24 studioalbum, flera samlingsboxar, livealbum och singlar. Vi minns alla låtar som ”Kärlekens tunga”, ”Fulla för kärlekens skull”, ”Vår lilla stad” och ”Kungarna från Broadway”.

Listan kan göras bra mycket längre än så.

STOCKHOLM 20210611 Plura Jonsson, musiker och låtskrivare, fyller 70 år den 10:e augusti. Foto: Claudio Bresciani / TT
Plura Jonsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Gjorde avskedsspelning i somras

Plura har även varit programledare för matprogrammen ”Mauro & Pluras kök” och ”Pluras kök”, där han både lagade mat, spelade musik och pratade med inbjudna kändisgäster. I första säsongen var bästisen Mauro Scocco den ständiga parhästen.

Dessutom har han varit med i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre” två gånger, dels under premiäråret 2010 och dels tio år senare.

Den 26 juli 2023 gjorde Plura och Eldkvarn sina två sista spelningar hemma i Norrköping. De hade då inte spelat med varandra live på mer än åtta år.

– Det är det sista vi gör. Det är sagt så i alla fall, sade Plura innan spelningarna, till Aftonbladet.

Men kort därefter basunerades nyheten ut att bandet hade ändrat sig. De ska nu göra en sista avskedsturné i sommar, då de besöker flera städer.

”Aldrig varit så dålig som nu”

Tidigare har Pluras hälsoproblem satt käppar i hjulet för bandets tidigare planer för att resa runt och spela. Frågan är om det verkligen blir bättre nu?

Han säger nämligen i podcasten ”Nemo möter en vän” att han har fortsatte bekymmer.

– Hälsan har aldrig varit så dålig som nu. Jag har ont, det är ryggen det är allt möjligt. Artros, och här har jag karpalt (Karpaltunnelsyndrom) så den är halvt förlamad, alltså nedre delen av handen, sen har jag ömma revben, förmodligen knäckta, och problem med ryggen, säger Plura i podden.

Trots att Plura haft problem med ryggen i många år och sökt vård flera gånger så har han fortfarande inte fått något exakt svar på vad hans smärta beror på.

– Det är ingen som gör något. ”Det ser bra ut”, säger dem efter röntgen. Antingen har jag någon jävla sjukdom de inte vill säga vad det är, eller så är dem helt odugliga, säger han.

Pluras oro för döden

Samtidigt har hans höga ålder börjat göra att han tänker mer generellt på sin kropp, krämpor och oundvikligt nog även på döden.

Det är någonting han går och oroar sig för en del.

– Döden, döden, döden. Då kommer mannen med lien. Döden blir väldigt påtaglig när man kommer upp i min ålder för man vet inte, snart ligger man där. Jag drömmer knapp längre men hade en dröm att jag låg i graven, säger Plura.

Stackars Plura. Hoppas att du snart mår bättre och att läkarna hittar vad som är fel med din rygg.

Vi älskar att höra Eldkvarn spela och hoppas att ni bestämmer er för att fortsätta ännu längre.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev