Robert Gustafsson avbröt alltid mitt i allsången framför Lasse Berghagen – här är sista hyllningen

Lasse Berghagen har dött och Sverige har förlorat en av sina största underhållare någonsin.

Låtskrivaren, artisten, skådespelaren och programledaren blev 78 år gammal.

Hyllningarna från vänner och kollegor i nöjesbranschen strömmar nu in från alla håll och kanter, bland annat den här från vännen Robert Gustafsson.

Under torsdagen kom beskedet att Lasse tyvärr gått ur tiden, han avled på sjukhuset vid elvatiden, uppger hans dotter Malin Berghagen, 57.

Makalösa tittarsiffror

Lasse Berghagen ledde Allsång på Skansen mellan 1994 och 2003.

– Jag fick förfrågan då från Allsången, om jag ville köra den. Då tackade jag nej, tre gånger faktiskt. Det var ju knätofs… Till slut så sa jag: ”okej, om jag får ta med mig mitt eget band”, sade Berghagen till SVT i ett program som sändes första gången 2020 men som sänds igen under torsdagen.

Publiken flockades till Sollidenscenen där Lasse underhöll med sin blåa kavaj, stora famn och klassiska signaturmelodi ”Stockholm i mitt hjärta”. Under Lasses år som programledare steg tittarsiffrorna från 600 000 till makalösa två miljoner.

Det om något är ett kvitto på Lasse Berghagens popularitet hos svenska folket. Men enligt Berghagen själv så fick han en del hjälp på vägen.

Tackar Robert Gustafsson

Lasse Berghagen säger att mycket av Allsångens uppsving kom sig av att Robert Gustafsson insisterade på att få vara med.

Robert Gustafsson har varit något av en stapelvara på Sollidenscenen där han uppträtt som många av sina berömda karaktärer, som ofta stövlade in på scen mitt under något annat.

– Så ringde Robert Gustafsson och sa: ”Jag har tittat på det här programmet, kan inte jag få vara med?”. Så var Robert med, och där vände det. Absolut, jag är tvärsäker! Då tyckte många, Ledin och Uggla och de här, att ”kan han vara med då kan väl vi också det”, sade Berghagen.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Gustafssons vackra hyllning

Efter beskedet om att Lasse Berghagen gått ur tiden har nu vännen, och mångårige kollegan Robert Gustafsson, själv skrivit om Berghagen.

Vi stod traditionsenligt och hukande i det lilla trånga vaktmästare båset under Sollidenscenen. Du, jag och studiomannen…

Posted by Robert Gustafsson on Thursday, October 19, 2023

”Vi stod traditionsenligt och hukande i det lilla trånga vaktmästarbåset under Sollidenscenen. Du, jag och studiomannen Christer Pejmo. Vi höjde våra snapsglas och du utbringade en skål för en lyckad avslutning på årets Allsång på Skansen. Du svepte glaset rakryggad, slog huvudet i det nakna lysröret i det låga taket varpå den lilla glimtändaren lossnade från armaturen och föll klockrent rakt ner i ditt nu tomma snapsglas. Vi stirrade alla förvånade på glaset och du sa: ”Tilltugg!” Lasse, sorgen är obeskrivlig. Minnena, skratten, värmen och kärleken. Allt kommer tillbaka till oss som viktiga budskap från dig att vårda. Tack för vänskapen förtroendet kärleken och tryggheten. Du fanns alltid där och du brydde dig verkligen. Saknaden är så smärtsamt stor. Din värme kommer jag att behålla och minnet av dig ska jag klä i ett oantastligt skimmer av guld. Vila nu så ses vi kanske snart igen, med snaps och ”tilltugg”!” skriver komikern på sin Facebooksida.

Så otroligt fint skrivet, vilken underbar vänskap!

Du kommer att vara saknad för alltid Lasse!