Schlagerstjärnan Liza Öhman är död – blev 70 år gammal

Liza Öhman är död. Sångerskan blev 70 år gammal.

Detta skriver Aftonbladet.

Det var i mitten av januari som Liza Öhman somnade in på sjukhus, med sonen Johan Halldén vid sin sida.

Detta endast några veckor efter sångerskans 70-årsdag.

– Det var lite speciellt med tanke på pandemin men jag kunde vara med henne till slutet, säger sonen Johan Halldén till Aftonbladet.

Vännen och musikerkollegan Örjan Englund minns Liza Öhman med värme.

– Hon var mycket mer än doa-tjej, hon var en musikant, en av de mest kompetenta jag har jobbat med, och jag har jobbat med många, säger han till Aftonbladet.

liza öhman
Foto: Lizzie Larsson / TT

Framgångsrik karriär

Liza Öhman föddes den 24 december 1951 i Stockholm. Hennes karriär tog fart på 1970-talet, då hon agerade körsångerska bakom bland annat Björn Skifs och Harpo.

När Abba gjorde världsturné 1979-1980 var även Liza Öhman med och körade bakom den framgångsrika gruppen.

1980 kom hon också att slå igenom som soloartist, detta då låten ”Hit men inte längre” slutade trea i Melodifestivalen bakom Tomas Ledin och Janne Lucas. Samma låt kom också att bli en stor hit på Svensktoppen – och samma år vann hon Rockbjörnen som Årets svenska kvinnliga artist.

1982 gjorde Liza Öhman comeback i Melodifestivalen och slutade än en gång på tredje plats med låten ”Hey hi ho”. Då bakom gruppen Chips och Lena Ericsson.

”En av de mest kompetenta”

Utöver framgångarna i Melodifestivalen och som körsångerska verkade Liza Öhman även som röstskådespelerska. Bland annat i filmer som Lejonkungen (1994), där hon gjorde rösten till Simbas mamma, samt i Pinocchio (nydubb 1995). Hon sjöng även signaturmelodin till barnprogrammet Bananer i pyjamas.

2014 tilldelades Liza Öhman Svenska musikerförbundets utmärkelse ”Studioräven”. Priset går till ”en eller flera musiker som utmärkt sig i inspelningsstudion, både instrumentalt och med sin förmåga att inspirera och vinna uppskattning hos kollegerna”.

– Hon var jätteglad att hon fick det priset. Mamma hade en skivsamling på säkert 1000 album och hon är nog med på hälften av dem. Det är ett härligt arv efter henne att hon var med på så många inspelningar, säger sonen Johan Halldén till Aftonbladet.

Vila i frid.