Vem är Sofia Dalén? Bäst i test 2022, ålder och bakgrund

Populära Bäst i test är tillbaka med en ny säsong i tv-rutan, och i årets fasta panel av kändisar finns bland annat Sofia Dalén, en spexande 31-åring från Grästorp. 

För många tv-tittare är Sofia Dalén ett helt nytt ansikte, vilket leder oss in på frågan: Vad är hon känd för? Här får du svaret och allt du vill veta om Sofia Dalén.

Vem är Sofia Dalén? 

Sofia Dalén är en känd svensk YouTuber och radioprogramledare som kommer från Grästorp utanför Jönköping.

På sin YouTube-kanal leder Sofia ett underhållningsprogram som hon kallar “Paradrätten”, där hon bjuder in svenska kändisar för att laga deras paradrätt.  

Sofia Dalén är känd för "Paradrätten"
Sofia Dalén. Foto: YouTube/Sofia Dalén

Sofia Dalén ålder

Sofia Dalén är 31 år gammal. Hon föddes 1990 och växte upp i Grästorp i Västergötland. Sedan 2015 bor Sofia i Stockholm. 

Allt började med journalistutbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Senare gick flyttlasset till Stockholm, och Sofia började sakta men säkert synas och höras i mer i radio- och webb-tv-sammanhang. 

Varför är Sofia Dalén känd?

Sofia landade jobb som radioprogramledare för P3 Star, samt för Youtube-serien P3 Star Hänger.

2020 hade fler fått upp ögonen för Sofia Dalén, vilket ledde till uppdraget att ha hand om eftersnacket med artisterna som tävlade i Melodifestivalen det året. Inslaget hette då Melodifestivalen Online

Den avslappnade och humoristiska framtoningen uppskattades av tittarna, och allt fler blev nyfikna på Sofia. 

Paradrätten på YouTube

I egna YouTube-programmet “Paradrätten” har Sofia gästats av bland annat Benjamin Ingrosso, Marianne Mörck, Maria Lundqvist, och Penny Parnevik. Programmet är nu inne på sin tredje säsong.

Hennes YouTube-kanal växer och har i skrivande stund 42 400 prenumeranter.

Även Sofias Instagramkanal växer. Flödet domineras av humorsketcher och annat humoristiskt content. 

Bäst i test Sofia Dalén

2022 är Sofia Dalén ett namn på mångas läppar då hon varje fredag syns i ett av Sveriges största underhållningsprogramBäst i test.

Läs mer: Tareq Taylors oväntade vändning – tv-kockens nya roliga uppdrag: ”Våt dröm för mig”

David Sundin och Babben Larsson leder Bäst i test. Foto: Ulrika Malm /SVT

Sofia Dalén Benjamins

Hon är även en av gästerna i “Benjamins” på TV4, där Benjamin Ingrosso lagar mat åt svenska kändisar. Under tisdagens avsnitt gästar Sofia programmet tillsammans med Silvana Imam och Norlie & KKV.

Sofias karriärs-kurva pekar uppåt, men trots prestigen i att delta i ett av Sveriges mest hyllade tv-program på bästa sändningstid så är småstadstjejen från Grästorp ödmjuk.

– Jag är väldigt mycket samma person nu som då, det är därför man knappt fattar när det händer något stort, sa Sofia Dalén i en intervju med Jönköpings-Posten när de blev officiellt att hon var en av deltagarna i Bäst i test 2022.