Sofia Wistam bryter tystnaden om svåra sjukdomskampen – höll det hemligt för barnen: ”Jävligt jobbig resa mentalt”

Sofia Wistam är programledaren som underhållit hela Sverige sedan början på 90-talet.

Nu talar hon ut om det hemska sjukdomsbeskedet som hon fick för några år sedan. Vilket hon också valde att hålla hemligt för nästan alla.

Sofia Wistam, 57, blev under början av 90-talet känd som Soff-i-propp med hela svenska folket. Det populära barnprogrammet med samma namn blev startskottet för karriären som programledare.

Genom åren har vi sett Sofia i en mängd olika sammanhang, både i radio och tv. Hon har lett program så som exempelvis Stadskampen, Fame Factory och Sofias Änglar.

Sofia är tveklöst en av våra mest älskade tv-personligheter och tidigare i år såg vi henne i renoveringsprogrammet Stugdrömmar.

Just nu är hon aktuell med en ny säsong av det vågade dejtingprogrammet Naked attraction. Programmet börjar sändas i oktober och har mötts av både ris och ros från tittarna.

LÄS MER: Sofia Wistam gör comeback med avklädda dejtingsåpan i tv – efter hårda kritiken: ”Väldigt naturligt”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sofia Wistam
Foto: Kanal5

På sidan om tv-karriären så designar Sofia Wistam smycken. Hon driver även podcasten Wahlgren & Wistam, tillsammans med Pernilla Wahlgren.

Sofia Wistams privatliv

Totalt har Sofia Wistam fyra barn med tre olika pappor. Det är barnen Kid Eriksson, Sindy Rahm samt Texas och Lennox Wistam.

Relationen med exen Thomas ”Orup” Eriksson och Anders Rahm beskriver hon som god och säger till Aftonbladet att de är ”grymma och närvarande pappor”.

Lyckan med Magnus

Med nuvarande maken Magnus Wistam har hon varit gift sedan 20 år tillbaka. Men från början var det inte självklart att de skulle bli ett par.

– Jag fick kämpa. Själv tyckte jag att jag var ett riktigt kap, men det fattade han inte. Hans version av det hela är att han dels behövde fundera på det här med styvpapparollen eftersom jag hade barn, sedan kändisbiten. Den tyckte han ordagrant var ”oseriös och flamsig”. Men han har vant sig och det var ganska roligt att jag fick kämpa lite och det var det värt. Jag tänkte på det i somras, att han är jävligt snygg och sexig, säger Sofia Wistam i en intervju med Aftonbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sofia Wistam och Magnus Wistam
Magnus och Sofia Wistam. Janerik Henriksson/TT

Tuffa sjukdomsbeskedet

2010 fick Sofia Wistam reda på att hon drabbats av bröstcancer. Det var maken Magnus som hittade knölen och direkt förstod Sofia att det var något allvarligt.

– Det var en jävligt jobbig resa mentalt. Det gick ju bra fysiskt och jag är friskförklarad sedan länge, men cancer är ett hårt ord som förknippas med så mycket hemskt. Man blir rädd och får panik. Jag tänkte jättemycket på mina barn. Man blir ego och tänker att man inte ska få se sina barn växa upp, men också hur det påverkar barnen att de inte har någon mamma, säger Sofia till Aftonbladet.

Höll diagnosen hemlig

Cancern valde hon att hålla hemlig. Det var bara Magnus och Sofias mamma som visste om det. Inte ens barnen fick veta något.

– Jag pratade inte så mycket om det för det var mitt sätt att hantera det. Men det var helt sjukt, jag jobbade med ”Sofias änglar” då och det var en tjej som vi hjälpte som var med om samma sak och jag var mitt uppe i det. Jag åkte från inspelningarna för att strålas utan att säga något. Jag skulle strålas samma tid varje dag och de undrade vad jag var tvungen att göra exakt samma tid varje dag. De trodde jag var knäpp, säger hon till Aftonbladet.

I dag känner förstås barnen till vad hon gick igenom. Till Aftonbladet berättar Sofia att äldsta sonen Kid sagt att det var typiskt henne att inte berätta något.

– Det är så, jag ältar nästan ingenting.

Vad skönt att du klarade dig bra från den hemska sjukdomen Sofia! Och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

Vad tänker du om Sofias ord kring vad hon gick igenom? Skriv gärna en kommentar på Facebook!