Stor vrede mot nya Ica-reklamen – efter matjättens oväntade uppmaning till tv-tittarna: ”Sjukt dåligt”

I den senaste reklamfilmen från Ica, får vi se bland annat Tommy Nilsson och Tommy Körberg ta plats.

Men efter att matjätten uppmanat tittarna till att komma med fler förslag kring hur reklamserien ska se ut, rasslar nu kritiken in.

”Tufft år för alla, men ingen anledning att Ica ska sänka sig och göra så dåliga reklamfilmer”, skriver en besviken person på matjättens Facebooksida.

Ända sedan Loa Falkman hoppade av rollen som folkkära Ica-Stig har det stormats rejält kring det nya gänget i folkkära reklamföljetången.

Matjätten Ica har fortsatt resan med Björn Kjellman som numera är Ica-Stig tillsammans med karaktärens syster Ica-Stina som spelas av Suzanne Reuter.

Men valet av ersättare har inte gått hem helt hos tittarna.

För en tid sedan uppmärksammade tittarna att Suzanne inte synts till under de senaste reklamfilmerna.

Men trots hennes försvinnande skrev flera stycken att de inte hade saknat henne, utan önskade få se en annan person i hennes roll istället.

”Saknar inte ICA Stina. Hon passar inte där. Det är ICA Stig som gäller och det ”gamla”gänget”, skrev en person då på Nöjeslivets Facebooksida.

”Nej, hon passar inte in i den reklamen”, skrev en annan person.

”Nej inte alls. Ut med henne”, skrev en tredje.

Suzanne Reuter
Foto: Youtube

LÄS MER: Icas nya besked om ”Jerry” – tittarnas oro efter folkkära profilens försvinnande

Kritiken mot matjättens uppmaning

Men denna gången när det är dags för en ny Ica-reklamfilm är det just inte gänget som står i fokus kring nya kritiken.

Matjätten uppmanar nu sina tittare att tävla om att få sin egen idé kring en reklamfilm till verklighet.

I en tävling kan man skicka in sina egna förslag, men detta går inte hem hos alla.

Flera tittare menar att matjätten uppmanar till en tävling där det inte egentligen finns någon vinst för den som tar hem segern.

”Med andra ord vill ni, som många andra företag som anordnar liknande film- och fototävlingar, slippa betala skälig ersättning för ”vinnaren”s kreativa arbete och få det att låta som en ”vinst” när det är egentligen ni som är vinnaren i sammanhanget”, skriver en tittare på matjättens Facebooksida och fortsätter:

”Ära och beröm mättar inga hungriga magar i pandemi- och arbetslöshetstider. Nu mer än någonsin är det viktigt att stödja kreatörer och kulturarbetare. Inte ens en värdekupong på 50 kr erbjuder ni som vinst. Otroligt snålt av en koncern som gjorde 900 000 000 kr i vinst under pandemiåret 2020”.

Björn Kjellman, Ica-Stig
Foto: FB

Icas svar efter hårda kritiken

Personen skriver vidare och frågar sig om även skådespelarna ställer upp helt utan ersättning.

Och matjätten svarar också på den hårda kritiken.

”Vi gör den här tävlingen för att vi vill möta det engagemang och intresse som många av våra kunder visar för våra filmer. Det är många där ute som hör av sig med idéer om vad en ICA-film borde handla om, och det ligger till grund för veckans film. Men utifrån de korta idéer som man har möjlighet att skicka in om man vill, så kommer det att ske ett omfattande kreativt arbete för att ta fram ett slutligt manus för en 30-sekundersfilm, som både tar vara på konceptet och våra karaktärer och andra behov ICA har för en film”, skriver de och fortsätter:

”Det arbetet sker tillsammans med vår reklambyrå och deras anställda kreatörer, precis som vanligt. Syftet är alltså att ta vara på det engagemang som finns hos många av våra kunder, som skulle tycka det vore kul att just deras idé blev en riktig ICA-film, snarare än att begära in idéer från en marknad som vi vet har och har haft ett tufft år”, skriver dem.

Paul Tilly, Ica- Ulf
Foto: Youtube

Men svaret går inte hem hos tittarna.

”Tufft år för alla, men ingen anledning att Ica ska sänka sig och göra så dåliga reklamfilmer. Innan var det åtminstone lite humor…Gör om, gör rätt!”, skriver en annan person.

”Varför har Ica sänkt sig så djupt?”, frågar sig en tredje.

”Ni borde ta och byta reklambyrå för reklamen är ju sjukt dåligt”.

Vad tycker ni om matjättens drag? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.