Stora sorgen efter Birgitta Rasmusson – förändringen i ”Hela kändis-Sverige bakar” efter profilens bortgång

Hon blev vår allas kakdrottning genom sina många succéböcker och medverkan i ”Hela kändis-Sverige bakar” .

Tomrummet efter Birgitta Rasmusson är stort, när en ny säsong av den populära serien drar igång.

– Vi kommer alltid minnas och sakna Birgittas härliga energi, humor, vänlighet och stora passion för bakning, säger Sara Johansson, exekutiv producent på TV4 till Expressen.

Tidigare i år kom det tråkiga beskedet.

Den hyllade kakdrottningen Birgitta Rasmusson hade somnat in.

Hon blev 81 år gammal.

Birgitta Rasmusson som har skrivit flera böcker om bakning och matlagning, står bland annat bakom klassikerna Rutiga bakboken”, ”Rutiga kokboken” och ”Sju sorters kakor”.

Det var hennes nära vän och operastjärnan Marco Stella som berättade den tragiska nyheten.

– Det är jättetråkigt att ha förlorat en vän. Vi var grannar under somrarna här i Ljungskile och brukade fika och prata ofta. När hon cyklade förbi stannade vi alltid för en pratstund, sa Marco Stella då till Bohuslänningen.

Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson här tillsammans med Johan Sörberg. Foto: Eric Josjö/TV4

Tv-kollegans gripande ord om sorgen

På sociala medier hyllades den populära tv-profilen stort av både vänner och kollegor.

Johan Sörberg som också var en del av juryn i ”Hela Sverige bakar”, tillsammans med Birgitta, skrev ett långt och gripande inlägg om saknaden efter sin vän.

”Biggan min ”wing man” i 8 år har idag somnat in. ”En kvinna som det var fart i och hon var rapp i käften som få, hon har myntat en hel del ord och dom flesta tänker nog på” rasande elegant ”som några få förunnat fick som betyg när ett bakverk föll helt i hennes smak. Själv har jag en drös med ord och meningar ifrån henne i mitt minne”, skrev han och fortsatte:

”Första inspelningsdagen för nästan 10 år sedan så skulle vi bli sminkade, en försynt sminkös frågade Biggan om hon ville sminka sig själv eller få hjälp, Biggan vänder sig om, tittar på flickebarnet ( som hon kallade yngre kvinnor) och sa ” Du får gärna sminka mig men jag vill inte se ut som en hora”.

BIRGITTA RASMUSSON
Foto: Karin Wesslén/TT

”Hon frågade mig en riktigt varm inspelningsdag om jag visste vad ” lätt sommarklädsel för män är”, inte en aning sa jag eftersom jag misstänkte att shorts och T-shirt inte var det hon menade, ” Stråhatt och Kondom” kom svaret med ett leende”.

Johan Sörberg avslutade inlägget med att skriva att han saknade Birgitta under förra säsongen då hon tvingades hoppa av, och att han hoppades de skulle återförenas.

”Jag saknade dig förra inspelning som du inte fick vara med på eftersom du tillhörde riskgrupperna, trots att Bettan har axlat sin roll brutalt bra men det finns bara en Biggan!”

”Hoppas att du får oändligt med bakverk, mat, vin och GT i all evighet!”.

Förändringen i programmet

Och när en ny säsong av ”Hela kändis-Sverige bakar”  nu dragit igång, finns det ett stort tomrum i produktionen.

– Birgitta var en legend inom bakning som alltid bedömde bakverken med rasande elegans. Hon har betytt mycket för programmet och alla oss som har fått möjlighet och äran att jobba med henne, säger Sara Johansson, exekutiv producent på TV4 till Expressen.

Efter Birgittas bortgång är det nu ett nytt ansikte som syns i programmet.

Den prisade konditorn och författaren Elisabeth Johansson ersätter Birgitta Rasmusson i juryn bredvid konditorn och bagaren Johan Sörberg.

– Elisabeth är en mycket erfaren och prisbelönt konditor. Det är otroligt lyxigt och spännande att få höra ett proffs bedöma våra hemmabagares bakverk, och hon gör det med värme och noggrannhet. Det är så roligt att hon tagit sig an uppdraget med bravur, säger Sara Johansson.

Vi kommer aldrig glömma dig Birgitta. Du finns alltid i våra hjärtan, hoppas du har det bra var du än är!