Foto: TT/TV4

STORT GRATTIS: Björn Kjellman fyller 60 år – därför tackade han ja till Ica-reklamen egentligen

På söndagen fyller den folkkäre skådespelaren Björn Kjellman 60 år.

Nöjeslivet ber att få gratulera på bemärkelsedagen.

Skådespelaren Björn Kjellman lever sedan många år i Stockholm. Men han är faktiskt skåning sen födseln. Den humoristiske profilen som nuförtiden ofta syns i tv-rutan i kraft av rollen som Ica-handlaren Stig i reklamsåpan från samma matjätte, är uppväxt i Trelleborg och Vellinge. Han kom i mitten på 1980-talet till Teaterhögskolan i Malmö där han utbildade sig till skådespelare.

Ett bra val, skulle det visa sig.

För Björn har sedan dess haft otaliga minnesvärda roller inom såväl film och tv som på teaterscenen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20191210 Björn Kjellman under en pressträff för Stjärnorna på slottet. Foto: Stina Stjernkvist / TT
STOCKHOLM 20191210 Björn Kjellman under en pressträff för Stjärnorna på slottet. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Han har haft betydande roller i tittarfavoriter som den romantiska komedin ”Adam & Eva”, där han spelade mot Josefin Nilsson (1969-2016). I dramakomedin ”Vägen ut” spelar Kjellman huvudrollen som fritidsledare och idealistisk regissör i fängelsemiljö. Rollen gav honom en guldbagge i tunga kategorin Bästa manlige huvudroll år 2000.

Två år senare återförenades Björn med sina gamla kollegor från ”Adam & Eva” – regissörerna Måns Herngren och Hannes Holm i filmen ”Klassfesten”, vars soundtrack utgjordes av låtar från The Ark. Filmen handlar om en klassåterträff 20 år senare som ingen egentligen ser fram emot.

LÄS MER: Björn Kjellmans uppgörelse med Ica – stora pengaregnet efter avtalet med matjätten i kulisserna

Björn Kjellmans ord om rollen som Ica-Stig

Numer är Kjellman högaktuell nästan hela tiden.

Detta eftersom han syns i reklam-tv för matjätten Ica mest hela tiden, framför allt i TV4.

Artikeln fortsätter under bilden.

Björn Kjellman, Ica-Stig
Foto: Youtube

Det var år 2021 som tv-tittarna länge spekulerade om vem som skulle ta över rollen som Ica-handlaren i reklamsåpan, efter Loa Falkman.

Kjellman berättar nu att han noga övervägde sina alternativ när han fick förfrågan om att spela Ica-Stig, men tillslut landade i att tacka ja.

– Kulturvärlden är så annorlunda idag, det finns knappt några fasta anställningar. Ska du överleva måste du ständigt vara superhet som skådis och det är ingen, säger Kjellman i en intervju med Icakuriren.

Han fortsätter:

– Jag funderade såklart länge innan jag sa ja. Och visst var jag lite skakis. Skulle jag inte få några andra jobb nu? Men samtidigt var det ett jättebra erbjudande som jag behövde för ekonomins skull.

På söndag den 4 juni fyller han 60 år, och han är nöjd med livet där hustru, tre barn, hund och alla vänner upptar stor del av hans vardag.

– Länge trodde jag att livet skulle bli bättre om bara det eller det hände. Jag höll på att jaga bekräftelse och status, ända tills jag insåg att oavsett vart man än når i livet, så är man bara en liten skit. Och det är rätt bra att vara det, säger han.

Vi avslutar med en riktig klassiker från 2006 när den stora Melodifestivalfantasten Björn själv fick inta Mello-scenen i den stora finalen med bidraget ”Älskar du livet”:

Stort grattis på 60-årsdagen, Björn!