STORT GRATTIS: Börje Ahlstedt fyller 85 – så har han lyckats hålla ihop med frun Birgitta i snart 60 år

Den legendariska skådespelaren Börje Ahlstedt fyller 85 år i dag. Trots att den senaste tiden varit lite turbulent då han tvingats amputera delar av sitt ben är han optimistisk kring framtiden med frun Birgitta.

Paret har varit gifta i nästan 60 år.

– Det strålar om henne och det har det alltid gjort, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Börje Ahlstedt är en av Sveriges mest kända skådespelare genom tiderna.

Vi minns honom alla som rövarhövdingen Mattis i Astrid Lindgrens klassiker ”Ronja Rövardötter” och som farbror Carl i Ingmar Bergmans storverk ”Fanny och Alexander”.

Genombrottet kom däremot i Vilgot Sjömans filmer ”Jag är nyfiken – gul” och ”Jag är nyfiken – blå” där han spelade mot Lena Nyman.

Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Ronja Rövardotter
Börje Ahlstedt som rövaren Mattis. Med Lena Nyman som Lovis och Hanna Zetterberg som Ronja. Foto: TV4/Cmore

Börje är även känd för att ha spelat teater på Dramaten från 1960-talet till 2010.

I dag fyller den folkkäre skådespelaren hela 85 år.

Har amputerat en bit av benet

I en intervju med Aftonbladet säger han att det känns ”ofattbart med siffran 8 och 5”. Han pekar på att många i dag blir över 90 och 95 år gamla, men samtidigt tycker han att tiden går svindlande fort.

Det gäller att ta tillvara på tiden som man har här på jorden.

Särskilt med tanke på att han nyligen tvingats kapa en bit av sitt ben på grund av sepsis. Han kallar till och med sig själv för ”krympling” numera.

Därför är han också inställd på att varje dag kan vara hans sista. Det gäller därför att älska livet och människorna som man håller kära medan man är här.

Födelsedagen firar han med en liten fest på hemmaplan. Barnen, barnbarnen och syskonbarnen kommer på besök. Han hoppas på att kunna bjuda på sjömansbiff – det är favoriten.

Birgitta har varit trygga punkten

Börje och frun Birgitta, 82, har varit gifta sedan 1965. Hon har varit hans stora stöd och trygga punkt genom livet.

I intervjun med Aftonbladet förklarar han hur de har lyckats hålla liv i äktenskapet så länge. Finns det någon hemlighet?

Börje Ahlstedt och frun Birgitta
Börje Ahlstedt och frun Birgitta. Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är att i grunden tycka väldigt, väldigt mycket om varandra och att känna en empati för Birgittas själ. Hon är en väldigt snygg kvinna, men hon har också en varm själ. Och en schysst själ. Det strålar om henne och det har det alltid gjort, säger han.

Han får också frågan vad frun har betytt för honom i hans liv. Han säger då, med tanke på vad han nyligen upplevt i och med amputationen, att det värsta tänkbara som skulle kunna hända honom är att förlora Birgitta.

– Allt. Birgitta betyder allt. Min stora ångest är inte att man tar bort mina ben eller mina armar. Min stora ångest är att Birgitta tas bort, säger Börje.

Börje Ahlstedts största önskan

Allt han vill som 85-åring är att få fortsätta umgås och leva med sin fru och deras barn och barnbarn. Han önskar sig en lugn och harmonisk tillvaro med mycket kärlek.

– Det är helt enkelt att jag, Birgitta, våra barn Klas och Maria samt vårt barnbarn Hugo får vara tillsammans så länge som möjligt och att vi får vara någorlunda friska. Det är det absolut viktigaste. Jag vill ha tid för kärlek och omtanke, säger han.

Grattis igen på födelsedagen Börje. Hoppas du firas ordentligt – och får äta sjömansbiff.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev