STORT GRATTIS: Ernst Kirchsteiger fyller 66 år – okända karriären innan kändisskapet få känner till

Ernst Kirchsteiger har genom åren gjort sig känd som hela Sveriges inredningsguru och mysfarbror.

På fredagen fyller han 66 år!

Så såg Ernsts karriär ut innan tv-framgångarna.

Det är inte svårt att älska Ernst Kirchsteiger och hans lugna och avslappnade personlighet. Att se hans program på tv är alltid som balsam för själen.

Ernst Kirchsteiger föddes i Värmland 1957 och växte upp i Degerfors. Hans far var från Österrike och hans mor kom från Polen och båda två jobbade på järnverket på orten.

Trots att Degerfors förknippas mycket med fotboll så lockade aldrig sporten honom särskilt mycket. Ernst gick istället sin egna väg och fick snart upp ögonen för konst och design. Redan som 13-åring hade Ernst sin första konstutställning i Folkets hus och sedan dess har han hållit fast vid sin passion för inredning och formgivning.

Karriären innan tv-debuten

Men det som kanske inte alla vet om Ernst är att han jobbat som kock under 16 års tid. Det är med andra ord inte konstigt att han alltid lagar så himmelska rätter i sina program.

Ernst fick tidigt upp ett intresse för matlagning. Det gjorde att han sökte sig till Grythyttans gästgivaregård som servitör.

– Jag började i servisen. Det var det franska köket hundra procent. Det var clocher och dukborstar. Men är man 1,98 som jag är, var jag nästan halvdöd innan jag kom fram till bordet. Jag slog i mig överallt. Jag insåg ganska snart att det var bland kastrullerna jag ville vara, har Ernst Kirchsteiger berättat för Hotellrevyn.

Ernst sökte sig vidare till en kockutbildning och därefter återvände han till Grythyttan där han började att jobba i köket. Vid samma tid så hade Carl-Jan Granqvist satt Grythyttans gästgivaregård på kartan.

Ernst Kirchsteiger i nya programmet "Hemma med Ernst". Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger i nya programmet ”Hemma med Ernst”. Foto: TV4

Så småningom började Ernst att jobba på Saxå herrgård ett par mil därifrån, dit han senare i karriären skulle återvända för att skapa sitt fantastiska orangeri vars process sändes på tv.

Efter sin tid på Saxå herrgård så började Ernst jobba som restauranglärare på en gymnasieskola.

Började jobba på Ikea

Men i början på 90-talet så öppnade Ikea sitt varuhus i Örebro och där behövde man en restaurangchef. Ernst lockades av jobbet och sökte.

– Jag var omtyckt, det tror jag. Men frågan är om jag var så himla bra som chef. En chefsroll har en mycket ­styvare kostym. Jag är alldeles för känslo­mässig. Om en diskare fick förslitningar i axeln så tog jag det personligt. Jag hade så dåligt samvete, säger Ernst Kirchsteiger till Hotellrevyn.

Senare kom Ernst att börja arbeta som inredare på Ikea. Och det var där som han så småningom blev upptäckt av tv-producenter.

Resten är, som det brukar heta, historia. I över 20 års tid har vi sett Ernst Kirchsteiger i tv-rutan i olika sammanhang. Nästan varje år har han förgyllt höstarna med sitt tv-program ”Sommar med Ernst”.

Ernst Kirchsteiger
Foto: TV4

Nu i höst så sänds hans nya program – ”Hemma med Ernst”, där han tar med oss tittare till ett idylliskt hus som han inreder med enkla men geniala medel. Givetvis så lagar han även mat i programmet.

Den 27 november är Ernst dessutom tillbaka med ”Jul med Ernst” i TV4, där han pyntar och pysslar för att få den där härliga julstämningen.

Stort grattis på din födelsedag Ernst! Hoppas att du får en helt fantastisk dag!

Passa gärna på att gratulera Ernst i kommentarerna på Facebook!

LÄS MER: