STORT GRATTIS: Leif ”Loket” Olsson fyller 81 år – så ser legendarens liv ut i dag utanför tv-rutan

Dagen till ära fyller den omåttligt folkkäre Leif ”Loket” Olsson 81 år!

Under många år underhöll han hela landet i både radio och tv. Men den sista tiden har det varit tyst från tv-legendaren.

Den 12 juli 1942 såg Leif Olsson dagens ljus för första gången hemma i Örgryte i Göteborg.

Som ung spelade han ishockey och deltog i GP-pucken, efter att han med några kompisar grundat laget Pärlans IK i Göteborg.

Några år senare var Leif ”Loket” Olsson domare i handboll och var bland annat med och dömde både semifinalen och bronsmatchen under olympiska spelen i München 1972.

Handbollen låg varmt om hjärtat och under några år satt han bland annat som ordförande i Göteborgs Handbollsförbund.

Så blev smeknamnet ”Loket” till

Men det var i media som Leif skulle slå igenom. På SR Göteborg var han under en tid sportchef och var verksam på Radiosporten. Det var på Radiosporten under 70-talet som smeknamnet ”Loket” skulle bli bevingat.

Det var nämligen dåvarande kollegan Ingvar Oldsberg som under en överlämning myntade smeknamnet. Leif befann sig på Ryavallen i Borås för att rapportera från en match med IF Elfsborg. I laget fanns en spelare som också hette Leif Olsson, och som kallades för just ”Loket”.

När Oldsberg lämnade över ordet till Leif ska han ha sagt: ”Och hur går det för Leif ’Loket’ Olsson på Ryavallen? Över till vår egen ’Loket’, Leif Olsson!”. Efter det skulle smeknamnet vara med honom ända fram till i dag.

Karriären tog fart

Men det var inte vid Radiosporten som Leif skulle bli ”Loket” med hela svenska folket…

I radioprogrammet Radio Ringlinjen slog Leif igenom som populär programledare för det mycket populära programmet som började sändas 1978 och lades ner 1991.

Åren med Bingolotto

De flesta av oss minns dock Leif ”Loket” Olsson från Bingolotto, som han var med och skapade samt ledde. Programmet hade premiär 1989 på lokalkanalen Kållevisionen, men 1991 började programmet och dess lottodragningar att sändas nationellt på TV4.

Leif ”Loket” Olsson var programledare för Bingolotto fram till 1999, då han lämnade över facklan till Lasse Kronér. Därefter gjorde Leif några inhopp i programmet under 2000-talet.

Leif "Loket" Olsson
Foto: TV4/Youtube

Så lever Leif ”Loket” Olsson i dag

Numera lever Leif ett lugnt liv långt ifrån tv-kameror. I en intervju tidigare i våras berättade han för tidningen Svensk Dam om sitt liv i dag.

– Jag är ju pensionär, jag är 81 år i år så jag tar det lugnt och går på lite trav och grejer. Annars så gör jag ingenting, berättade Leif för tidningen.

LÄS MER: Leif ”Loket” Olssons tunga sorg – tv-legendarens gripande ord: ”Tyvärr…”

Han berättade också att han inte blir igenkänd lika ofta längre, vilket han tycker känns ok. Men att komma tillbaka till Bingolotto är inte aktuellt.

– Nej. Nej, nej, nej, nej. Jag är för gammal nu vet du, säger han till tidningen.

Under de senare åren har Leif agerat konferencier på olika evenemang och även varit bingoutropare på bilbingo i Göteborg.

Hälsan är inte vad den varit

På frågan om hur en vanlig dag ser ut berättar han följande för Svensk Dam:

– Dåligt, jag går på trav, lunchtravet och spelbutiken. Sen går vi och käkar lunch.

I intervjun med berättar han även att åldern tagit ut sin rätt.

– Jag mår inte bra, jag är 81 år så då mår man som man ska. Jag kan inte säga att jag är färdig att dö men jag kan inte säga att jag mår bra. Det är rent allmänt att man är för gammal helt enkelt, kan inte vara med på allting.

LÄS MER: Leif ”Loket” Olsson bryter tystnaden – bekräftar det många anat

Stort grattis på födelsedagen Leif! Hoppas att du mår bra och att du blir firad ordenligt!

Passa på att skriv en grattishälsning till Loket i kommentarerna på Facebook!