Foto: TT/SVT

STORT GRATTIS: Rickard Olsson fyller 56 år – programledarens besked om framtiden i tv-rutan

På tisdagen fyller programledaren Rickard Olsson 56 år.
För Nöjeslivet berättar han om nya livet utanför tv-rutan – och svarar på frågan om det egentligen finns någon framtid för ”Vem vet mest”.

Rickard Olsson har en lång och karriär inom tv-branschen bakom sig. Han har bland annat lett underhållningsprogram som Bullen och Söndagsöppet.

I tio års tid ledde han också SVT:s långkörare Vem vet mest. Men när kanalen meddelade att programformatet skulle göras om valde Rickard att lämna. I stället började han som programledare på Bingolotto på TV4.

Artikeln fortsätter under bilden.

Rickard Olsson i Vem vet mest? Foto: SVT

Men i april 2020 kom beskedet att Rickard lämnar och tar ett steg tillbaka från tv-rutan.

I stället tog han klivet in i radiobåset. Numera kan svenska folket bland annat höra honom i radiokanalen Star FM där han är programledare på vardagseftermiddagarna, och där trivs han bra.

– Ja, verkligen. Det är en mix av nyheter, aktualiteter och radiosnack. Intervjuer med intressanta personer. Lite grann som ett kommersiellt P4 Extra skulle man kunna säga, säger Rickard Olsson till Nöjeslivet.

Rickard Olssons framtidsbesked om tv och Vem vet mest

Fortfarande än i dag möter han folk på stan som vill snacka ”Vem vet mest”.

– Flera i veckan. De säger att de saknar det. Jag tror de saknar själva vane-tittandet. ”Vem vet mest” var ju inte en gourmetkrog som man kanske går till en dag i veckan, utan det bygger på en annan typ av tittande. Folk hade ju ställt sina mat- och sovklockor efter det. Det var studenter på universitetet som satt och titta i kapp på söndagseftermiddagarna, och liksom tvättade sin själ på söndagarna efter helgen.

Programmet togs sedan över av komikern Johan Wester, och lades på is efter våren 2020.

Tror du att ”Vem vet mest” kan återuppstå?

– Det vet jag inte. I wish. Det finns en lucka för ett sånt program att fortfarande köra. Just den här typen av vardags-tv, som en typ av billig tv-underhållning som är lärorikt. Det är som en jävligt bra lunchrestaurang. Visst vore det väldigt kul om man fick ett sånt samtal. Det är ju dessutom lite inne nu återuppväcka tv och film, så varför inte? säger Rickard Olsson och förklarar att han gärna skulle vilja göra mer tv i framtiden.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2013-04-16 Rickard Olsson, programledare för "Vem vet mest" Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 2013-04-16 Rickard Olsson, programledare för ”Vem vet mest” Foto: Anders Wiklund / TT

– Jo, men jag saknar tv jättemycket. Jag beskrev det för Micke Tornving i radio i går: tv är som spela i band, radio är som att vara trubadur på olika ställen. Det är nog mest kraften i grupparbetet som jag saknar. Samtidigt har jag också blivit avrådd av vänner att säga att jag gärna skulle vilja återvända till tv, för risken är stor att jag låter bitter. Det är jag inte, men jag tycker det vore kul.

Hur kommer du att tillbringa födelsedagen?

– Det blir väldigt lugnt, en go kopp kaffe och ett stearinljus på morgonen, tomglo ut mot horisonten och fundera över hur fan det kunde bli såhär, så fort. 05.30 kommer det ett SMS från Kristin Laxing som driver en fanpage på Instagram, vi messar ca rutinmässiga 15-20 sms per dag. Och varje morgon 5.30 plingar det till med ett sms och en fråga om jag sovit gott. Sedan börjar SMS- maraton. Vid 12.30 möte om ett nytt tv-projekt och efter det göra lite radio. På kvällen blir det middag för släkt och vänner på Pressklubben som det ser ut.

Nyligen medverkade Rickard Olsson i ”Välkommen till Köping” där han bland annat mötte vännen Linda Hammar. Inför födelsedagen hoppas han så klart få tillfälle att prata med henne.

– Högst oklart om Linda slår en signal men det vore ju den härligaste presenten man kan få, säger Rickard.

Rickard Olsson hälsar på hos Linda Hammar och de andra vännerna i Köping. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5
Rickard Olsson hälsar på hos Linda Hammar och de andra vännerna i Köping. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5

Tisdagen den 7 februari fyller Rickard Olsson 56 år, och vi på Nöjeslivet passar på att säga grattis på födelsedagen!

Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!