STORT GRATTIS: Sten Ljunggren fyller 85 år – därför vägrar folkkära stjärnan dra sig tillbaka

På måndagen fyller den legendariska skådespelaren Sten Ljunggren 85 år.

Under sin karriär har stjärnan medverkat i kopiösa mängder filmer, teatrar och tv-serier.

Trots sin aktningsvärda ålder så har Sten Ljunggren ännu inte gått i pension.

Sten Ljunggren är utan tvekan en av våra absolut största skådespelare. Sin bana inom teater började han för snart 60 år sedan, och sedan dess har han levererat magi till oss på scener, i tv-rutan och på biodukar.

Ljunggren växte upp i Sigtuna som mittenbarnet av fem syskon. Som ung studerade han språk men teaterintresset tog snart över.

Sten Ljunggren

Efter att ha spelat en roll i studentteaterns uppsättning av Lycko-Pers resa så förstod han att det var teater som han ville ägna sitt liv åt.

Sten började studera vid Axel Witzanskys teaterskola i Stockholm och mellan åren 1964 till 1967 studerade han på Statens scenskola i Malmö.

Mötte kärleken på scenskolan

Efter examen så blev Sten rekryterad till Norrbottensteatern, dit även hans kursare och blivande fru Barbro Oborg kom.

Sten Ljunggren och Barbro Oborg
Sten Ljunggren och Barbro Oborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sten var under mellan åren 1962 till 1967 gift med Marianne Dyfverman. Året efter skilsmässan gifte han sig dock med skådespelerskan Barbro Oborg. Under deras tid på Norrbottensteatern i Luleå fick paret tre barn.

Efter tiden i Luleå flyttade Sten med familjen till Göteborg och där både han och Barbro fortsatte att vara verksamma inom teatern. Och med tiden skulle rollerna i tv och film bli allt fler för de båda.

Båda två har dessutom samtidigt medverkat i bland annat ”Mig äger ingen”, ”Pistvakt” och ”Skärgårdsdoktorn”.

LÄS MER:

”De stora birollernas man”

Sten Ljunggren är framför allt känd för sina många biroller i filmer och tv-serier. Han är oerhört duktig på att gestalta sårbarheten i män, vilket kan ses i hans roller som exempelvis Birger i ”Tillsammans”, Henrik i ”Svenska hjärtan” och inte minst som Axel Holtman i ”Skärgårdsdoktorn”.

Tog hem hederspriset

2021 tillägnades Sten Ljunggren Hedersguldbaggen under Guldbaggegalan. Motiveringen löd då:

Årets pristagare har under snart femtio år gjort en rad fina rolltolkningar, på både film, tv och scenen. Ofta har han spelat sårbara och komplicerade män, som han aldrig moraliserar över. Han har blivit folkkär genom att tala direkt till svenska hjärtan, och ger publiken en känsla av trygghet. Han får det svåra att se så enkelt ut – ett kännetecken hos varje briljant skådespelare.”

Inte nog med det – 2011 fick han även den kungliga medaljen Litteris at Artibus för sina många fantastiska kulturgärningar.

Aktuell med nya filmer

Sten Ljunggren har medverkat i otaliga produktioner och är ett mycket välkänt och kärt ansikte inom film och teater.

Men trots att han nu fyller 85 år så har han ännu inte gått i pension. I år medverkar han i två filmer, dels i Olof Berghes kortfilm ”Söndagsstek” och dels i ”Tillsammans 99” – uppföljaren till Lukas Moodyssons klassiker som hade biopremiär i fredags den 13 oktober.

Tillsammans 99
Fr v Olle Sarri, Henrik Lundström, Jessica Liedberg, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Gustaf Hammarsten, Cecilia Frode, Lars Frode, Malin Levanon, Sten Ljunggren, Lukas Moodysson, David Dencik och Clara Christiansson Drake poserar för en gruppbild under en pressträff i samband med att regissören Lukas Moodysson spelar in ny långfilm ”Tillsammans 99”. Foto: Adam Ihse / TT

Beskedet för framtiden

På sistone har inte Sten Ljunggren uttalat sig särskilt mycket i media. Men i en intervju med webbtidningen Här & nu från 2017 svarar han på frågan om vad det är som får honom att fortsätta med teatern.

– Vad är det som får mig att inte sluta, säger han till Här & nu, och förtydligar:

– Jag vet inte. Det är inte bara lust. Det är en tillvaro som man inte vill avsluta om man inte måste. Jag har haft en stor del av mitt liv i teatern. Och det är inget man blir trött på. Det är ett yrke som man hela tiden måste vara levande i.

Han gav då också sitt besked om framtiden.

– Den vet jag inget om utan man knegar på. Man får vara glad att man blivit så gammal som man blivit, säger Sten Ljunggren till Här & nu.

Vad härligt att du fortfarande håller igång Sten! Tack för dina många fantastiska rolltolkningar!

Och stort grattis på din födelsedag! Hoppas att du får en fantastisk dag!