STORT GRATTIS: Tomas Ledin fyller 72 år – folkkäre artistens nya karriärsdrag med kända skådespelarna

Tomas Ledin fyller 72 år den 25 februari.
Samtidigt laddar den folkkäre artisten upp – inför ett helt nytt bygdespel tillsammans med flera andra stjärnor.

Under 2022 firade Tomas Ledin 70 år – och 50 av dessa som artist.

Det storslagna jubileet uppmärksammade han genom att ge en konsert i Avicii arena, tidigare Globen, i Stockholm. Spelningen som också gästades av flera av Ledins artistkollegor, sändes dessutom i tv.

Dessutom firade Ledin och hustrun Marie Ledin, dotter till skivbolagshöjdaren och låtskrivaren Stikkan Anderson, 40-årig bröllopsdag samma år.

Och bara några veckor dessförinnan fick den folkkäre artisten, som gett oss hits som ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta” och ”Just nu”, hederspriset på musikbranschens Grammisgala.

– Tack juryn för det här väldigt fina priset. Att uppmärksammas på det här viset av den bransch och industri som jag varit en del av sen 70-talet, alltså det är synnerligen hedersamt, sade Tomas Ledin i sitt tacktal.

Den folkkäre artisten resonerade också kring vad som hållit honom kvar på scen under alla dessa decennier.

– Man kan undra varför jag står här, ja vad beror det på? Jag tror det har mycket att göra med sångskrivandet, det har varit det centrala för mig under alla de här åren. Med tiden kände jag att jag blev lojal med mina sånger, jag förstod att jag skulle vara lojal med mina sånger. Till den grad att jag tror att sångerna styrt hur mitt scenartisteri utvecklats, säger han.

Nu bryter Ledin ny mark.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20200220 Tomas Ledin. Foto: Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20200220 Tomas Ledin. Foto: Jessica Gow / TT

Ledins nya karriärsdrag – bygdespel med Morgan Alling och Sussie Eriksson

Sommaren 2024 är det premiär för bygdespelet ”Höga Kusten – Sanningar och skrönor på sågverkens tid” på på Höga Kusten Friluftsteater med musik och text av Tomas Ledin och i rollerna ser vi bland andra Morgan Alling och Sussie Eriksson.

Den här historien handlar, enligt ett pressmeddelande ”om kraften i händer som når fram till andra händer. Om samhällen och familjer som går samman för att göra varandras liv större”, och en av karaktärerna i bygdespelet heter Jonas – precis som Ledins egen farfar.

– Han blev också bortauktionerad och växte upp här i trakten runt sågverken. Bygdespelet Höga Kusten är vårt sätt att ta av oss hatten för Jonas och hans generation, säger Tomas Ledin i ett uttalande.

Artisten hade sin barndoms somrar i Lövvik. 

– Alla de män och kvinnor som gav Sverige sin välfärd. Vi vill göra ett bygdespel för deras och vår skull. En föreställning som kan leva i många, många år. För dess historia är evig och – kanske just i dessa tider – värdefull att föra vidare, säger Ledin.

På söndag 25 februari fyller Ledin 72 år.

Vi säger stort lycka till med detta Tomas, och grattis på födelsedagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev