ZZ Tops stjärnbasist Dusty Hill är död – blev 72 år gammal: ”Vi glömmer aldrig”

Ett av tidernas största rockband – ZZ Top, har förlorat sin stjärnbasist Dusty Hill. Dusty har varit en del av det ikoniska bandet sedan starten 1969, och under onsdagen meddelade bandet själva att basisten somnat in, 72 år gammal. 

Dusty Hill var en av tre medlemmar i världskända rockbandet ZZ Top, som grundades i Houston, Texas 1969. De är kända för sina karakteristiska långa skägg, som tillsammans med solglasögon var en ständigt återkommande mundering på scenen. 

Bandet har sålt över 20 miljoner album, och känns ofta igen för hitlåtarna “Gimme all your lovin´”, “Sharp dressed man”, och “Viva Las Vegas”. 

Foto: Wikimedia commons/Antti Salonen

Sörjs av bandkollegorna

Bandet har varit aktiva som artister i flera decennier, men under onsdagen meddelade bandkollegorna Frank och Billy att deras originalbasist Dusty Hill gått bort, vilket bland annat Rolling Stone skrivit om. 

′′Vi är ledsna över nyheterna idag att vår Compadre, Dusty Hill, har gått bort i sömnen hemma i Houston, TX. Vi, tillsammans med massor av ZZ Top-fans runt om i världen, kommer att sakna din ständiga närvaro, din goda natur och ditt bestående engagemang för att ge den monumentala botten till ′’Top’. Vi kommer för alltid att vara anslutna till ‘′Blues Shuffle i C’.

Du kommer att vara saknad mycket, amigo.

Frank & Billy”.

Foto: TT/Mike McCarn

Dusty Hills dödsorsak

Vad som orsakade Dusty Hills död är ännu okänt, men bara fyra dagar innan bandet meddelade att basisten gått bort meddelade Frank och Billy att Dusty tagit itu med ett höftproblem. Dusty ska då ha rest för att vårdas, men insisterat på att snabbt vara tillbaka på benen. 

“Medlemmarna i ZZ Top, Billy och Frank, vill dela med sig av att Dusty, deras orädda basist, är på en kort omväg tillbaka till Texas, för att ta itu med en höftfråga. De väntar på en snabb återhämtning och får honom tillbaka pronto.

Dusty: ”The show must go on”

På Dustys begäran ′′The show must go on!”. Med det direktivet har ZZ Top lagt tjänsterna hos Mr. Elwood Francis, deras pålitliga gitarrtekniker under de senaste två decennierna, till spel med sin glidgitarr, basgitarr och munspel i full fart.

Dusty Hill blev 72 år gammal. Han avled de 28 juli 2021.

"We are saddened by the news today that our Compadre, Dusty Hill, has passed away in his sleep at home in Houston, TX. …

Posted by ZZ Top on Wednesday, July 28, 2021

Vila i frid. Tack för allt, Dusty.