Foto: @prinsparet/Instagram

Carl Philips och Sofias glädjebesked – berättar nu den underbara nyheten

Ett gemensamt hjärteprojekt.
Tillsammans gör nu prins Carl Philip och prinsessan Sofia gemensam sak för en viktig fråga.

Enligt ett pressmeddelande ska prinsparets stiftelse nämligen ge ut en ny ljudbok som kommer ut i nästa vecka.

Dyslexi och att bryta stigmat runt diagnosen är någonting som prinsparet verkligen brinner för.

View this post on Instagram

Glad nationaldag från oss 🇸🇪

A post shared by Prinsparet (@prinsparet) on

Inom sin egen stiftelse har prinsen och prinsessan bland annat startat projektet ”Dyslexialand” för att inspirera och motivera människor som lever med dyslexi. Flera kända namn är knutna till projektet såsom Loa Falkman och Anitha Schulman.

”I Dyslexialand ser vi dyslexi som en förmåga att se världen på ett annat och inte som ett hinder. Visst kan det finnas stora utmaningar med dyslexin, inte minst under skoltiden, och många identifierar sig med sina utmaningar istället för med sina styrkor. Men genom att bredda perspektivet och även prata om styrkan med att inte vara som alla andra vill vi flytta fokus från svårigheter till möjligheter. Vi pratar helt enkelt om dyslexi som en förmåga att ta till sig och förmedla kunskap på ett annat sätt”, skriver prinsparets stiftelse på sin hemsida. 

Prins Carl Philip har flera gånger öppenhjärtigt berättat om sin dyslexi, och hur den har påverkat hans liv.

– Dyslexin gjorde att jag inte hann läsa och ta till mig information, vilket gjorde det svårt på proven. Att läsa högt var hemskt. Jag försökte lista ut vilket stycke jag skulle läsa, och hörde inte alls vad de andra sa. När kompisarna bläddrade, gjorde jag också det, har han berättat för Svenska Dagbladet.

Nu gör Carl Philip och Sofia alltså gemensam sak – och släpper en ny ljudbok i ämnet via stiftelsen.

Fem till åtta procent av befolkningen i Sverige dyslexi och 13-20 procent har någon form av läs- och skrivsvårigheter, uppger stiftelsen i ett pressutskick.

–  Prinsparets stiftelse ser verkligen fram emot att tillsammans med Storytel arbeta för ett mer inkluderande samhälle där dyslexi ses som en tillgång och en viktig förmåga att ta in och förmedla kunskap på ett annat sätt. Historien är full av banbrytande och innovativa människor med dyslexi – från Thomas Edison och Selma Lagerlöf till Ingvar Kamprad, Jennifer Aniston och Jamie Oliver – och vi får inte tappa bort framtidens nytänkare, säger Essi Alho, verksamhetsansvarig för Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse i ett pressmeddelande.

Enligt pressutskicket ska fördomar runt dyslexi krossas i ”Älskade dyslexi” som ljudboken heter. Det är prinsparets stiftelse som tagit initiativ till boken som ska läsas in av artisten Linda Pira.

22 september kommer ljudboken ”Älskade dyslexi”.

Dela gärna vidare inlägget om du likt Carl Philip och Sofia vill uppmärksamma dyslexi och krossa fördomarna kring det!