Därför har Harry och Meghan gett tillbaka bröllopsgåvorna – parets beslut efter åren ihop

När prins Harry och Meghan Markle gifte sig blev det stor uppståndelse och bröllopsgåvorna haglade över paret.

Senare visade det sig dock att paret fått lämna tillbaka bröllopsgåvor till ett värde av flera miljoner.

Prins Harry och Meghan Markle inledde sitt förhållande i mitten av 2016 och har sedan dess varit tillsammans.

Deras förhållande har dock varit kantat av mycket skriverier, särskilt efter att de valde att lämna sina kungliga ämbeten och flyttade till Kalifornien. Deras avslöjanden om den brittiska kungafamiljen hos både Oprah Winfrey och i Harrys självbiografi ”Den andre” har också lett till en försämrad relation med övriga familjen.

Bröllopsgåvorna var många

Det var den 19 maj 2018 som Harry och Meghan slog sina påsar ihop och gifte sig i St George’s Chapel i slottet Windsor.

Under ceremonin samlades mängder av besökare utanför Windsor som hoppades på att få en glimt av paret. Och till brudparet var det många som ville skänka presenter, såväl vänner och bekanta som personer ur allmänheten.

Prins Harry och Meghan Markles bröllop 2018.
Prins Harry och Meghan Markles bröllop 2018. Foto: Ben Birchhall/AP

Inför bröllopet så informerades allmänheten om att gåvor kunde skickas till Kensington Palace istället för till Windsor, detta för att säkerställa så att det kungliga bröllopet inte skulle kunna utnyttjas till publicitet för något företag eller organisation.

Det finns även en regel som kanske inte så många känner till. Och det handlar om att ingen medlem av den brittiska kungafamiljen får acceptera gåvor som kan tolkas som marknadsföring av ett varumärke. Det brittiska hovets policy lyder:

Den grundläggande principen för hur medlemmar av den kungliga familjen skall ta emot gåvor är att inga gåvor, inklusive gästfrihet eller tjänster, skall tas emot som skulle, eller skulle kunna ge sken av, att medlemmen av den kungliga familjen har någon skyldighet gentemot givaren.

Fick lämna tillbaka gåvor värda miljoner

Till följd av denna regel så fick Harry och Meghan lämna tillbaka bröllopsgåvor till ett värde av omkring sju miljoner pund, vilket motsvarar ungefär 91 miljoner svenska kronor(!)

Harry och Meghan önskade sig dock bara en sak i bröllopsgåva. Och det var donationer till en av de välgörenhetsorganisationer som de valt ut, vilka var: CHIVA, Crisis, Myna Mahalia Foundation, Scotty’s Little Soldiers, StreetGames, Surfers Against Sewage och The Wilderness Foundation UK.

Vad sanslöst många bröllopsgåvor de måste blivit tvungna att lämna tillbaka!

Hur tänker du kring regeln som kungligheterna måste förhålla sig till när det gäller att ta emot gåvor? Skriv gärna en kommentar på Facebook.

LÄS MER: