Därför sätter prins Daniel ner foten – beslutet för barnen: ”Måste man ha respekt för”

Ett vardagsknep som alla småbarnsföräldrar kan testa.

Prins Daniel delar med sig av egna pappatips hemma på Haga slott.

– Samtidigt måste man ha respekt för att det är olika i olika familjer, säger han i en intervju med tidningen Buffé.

Att prinsen är djupt engagerad i folkhälsofrågor kommer knappast som en nyhet för någon. Faktum är ju att prins Daniel träffade sin älskade kronprinsessa via just detta.

Efter att Victoria kommit hem från USA tipsades hon om en bra personlig tränare av sin lillasyster prinsessan Madeleine, skriver Aftonbladet. Den PT:n hette Daniel Westling och de möttes på gymmet. Resten är som det brukar heta historia!

Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel
Foto: Linda Broström Kungl. Hovstaterna

I somras firade kronprinsessparet tio år som gifta. Prins Daniel står hela tiden vid sin hustrus sida, och han har även tagit med sig sitt eget engagemang för folkhälsans väl och ve hela vägen ända in i kungahuset.

Paret lanserade organisationen Generation-Pep – prinsens hjärteprojekt – i Almedalen sommaren 2016. Syftet är att genom att ena företag, organisationer och allmänheten sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

STOCKHOLM 2020-10-08 Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besˆker Giacometti utst‰llningen p Moderna Museet i Stockolm. Paret visas runt av museets chef och ˆverintendent Gitte ÿrskou. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

På just detta tema gjorde prins Daniel i förfjol en intervju med Icas kundtidning Buffé. Enligt Världshälsoorganisationen bör barn och unga äta 400 gram grönt, frukt och bär varje dag – för att förebygga övervikt och sjukdomar.

Hur prinsen själv gör för att ge sina barn prinsessan Estelle och prins Oscar frukt och grönt? Jo, så här:

– I stället för att fördöma och komma med pekpinnar tror jag på att lägga till positiva vanor. När du står vid spisen och barnen är hungriga, ställ fram en skål med gurkstänger och tomatklyftor till dem medan de väntar på att maten är klar, sade prins Daniel i intervjun med Ica-tidningen Buffé.

Han fortsätter med att även peka på den vuxnes ansvar.

– På samma sätt kan man som vuxen börja middagen med en sallad. Spara läsken och godiset till helgen när det får vara lite lösare boliner. Det får inte bli för laddat heller. Man kan äta allt, men inte jämt, sade prinsen.

BORGHOLM 20200714 Prins Oscar, prins Daniel, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle, i samband med firandet av Victoriadagen p Sollidens Slott p ÷land. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT

Prinsen poängterar också att det kan ses olika ut för folk.

– Samtidigt måste man ha respekt för att det är olika i olika familjer. Det finns kanske inte alltid tid, utrymme och ork för att driva igenom och hålla på regler. Men då ska man komma ihåg att även små förändringar kan göra stor skillnad, sade prinsen i intervjun med Buffé.

Vad tänker du om det prinsen resonerar kring? Är du duktig på att få i dig frukt och grönsaker? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!