Foto: Youtube

Drottning Elizabeths känslosamma ord om döde maken – första julen efter prins Philips bortgång

Första julen utan prins Philip.
Här är drottning Elizabeths känslosamma ord om avlidne maken.

Det var den 16 februari i år som det brittiska hovet meddelade att prins Philip, drottning Elizabeth make, uppsökt sjukvård.

En kort tid därefter kom nästa besked, då hovet berättade att han genomgått hjärtkirurgi. Efter ett par dagars vilande fick prinsen återvända hem.

Men i början av april kom det tragiska beskedet. Det brittiska hovet meddelade att drottningens älskade make prins Philip avlidit, 99 år gammal. Prinsen somnade in ”fridfullt imorse på Windsor castle”, uppgav hovet den 9 april.

Drottning Elizabeths första jul utan prins Philip

När drottning Elizabeth på juldagen höll sitt traditionsenliga jultal för det brittiska samväldet, hade hon sin älskade make i tanken. Redan i inledningen av talet tog drottningen upp det faktum att hon nu firar sin första jul utan Philip.

– Månaderna efter att min älskade Philip gick bort, har jag känt mig stärkt av all kärlek efter alla hyllningar till honom. Hans pliktkänsla, intellektuella nyfikenhet och förmåga att få ut någonting kul ur alla situationer var okuvlig, sade drottningen i inledningen av talet.

Hon fortsatte:

– Hans luriga, nyfikna blick var lika klar på slutet som när jag först träffade honom.

Hon förklarade att hela familjen saknar prins Philip under årets julfirande.

– Och så mycket som jag vet att vår familj saknar honom, så vet jag att han hade velat att vi skulle ha en bra jul. Hans närvaro fanns med när vi förberedde oss för firandet.

Här nedan kan man ta del av hela drottning Elizabeths jultal: