Foto: TT Nyhetsbyrån

Drottning Silvias dilemma med barnbarnen: ”Det där var väldigt svårt”

Drottning Silvias stora dilemma med barnbarnen.

Utmaningen har varit stor för kungaparet.

– Det där var väldigt svårt, säger drottningen i en intervju med förre SVT-chefen Henrik Frenkel.

Drottning Silvia gör sin första stora podcast-intervju med tidigare ”Aktuellt”-bossen Henrik Frenkel. Programledaren har själv en diagnos gällande lindrig minnesstörning och podden heter ”Hjälp jag har alzheimer”.

Drottningens mor Alice Sommerlath drabbades av alzheimers sjukdom och Silvia har många gånger berättat hur det påverkat henne genom livet. Det gör hon även i den här öppenhjärtiga intervjun.

Samtidigt berättar hon också om dilemmat med att inte få träffa sina barnbarn på samma vis som innan coronapandemin.

Det går inte längre att ta emot några pussar och kramar för kungaparet, som båda tillhör riskgruppen 70-plus.

Men det har inte hindrat drottningen från att träffa sina närmaste – på rimligt avstånd och utomhus – under pandemin.

Särskilt sommaren på Solliden var fin.

– Så först kom kronprinsessan med sin familj och sen kom prins Carl Philip med sin. Och alla som var på Solliden blev testade, säger drottningen i podcasten.

Frenkel frågar också drottningen hur hon har förhållit sig till sina barnbarn under pandemin, och om det är svårt att få dem att förstå den fysiska distanseringen.

STOCKHOLM 2020-09-17 Kungaparet, kung Carl Gustaf och drottning Silvia, tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel promenerar runt på guidad tur för att se på skulpturer av Alice Aycock på Kungliga Djurgården. Foto: Pontus Lundahl / TT

Drottningen: ”Det var väldigt svårt”

Silvia medger att det har varit tufft att förklara, särskilt för de yngre prinsarna Oscar, 4, Alexander, 4, och Gabriel, 3, att drottningen som är både mormor och farmor, inte kan hälsa på dem på samma vis som tidigare.

– Det där var väldigt svårt. Det är klart, de som är äldre kan man ju tala med, och vi har ju skämtsamt då hälsat med att man tar sina egna armar runt sig själv och så, säger drottningen i intervjun.

Samtidigt har det varit lättare för storasystrarna prinsessan Estelle, 8, att förstå vikten av att inte krama och pussa på mormor.

– Det är annorlunda med de små barnen, det är svårare.

STOCKHOLM 20200519 Kronprinsessan Victoria och prins Oscar leker i fårhagen på Haga slott. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Dela gärna vidare inlägget om du uppskattar drottningens öppenhjärtighet!