Efter vreden mot Victorias gåva till familjen – nu får hon stöd från oväntat håll: ”Måste säga min åsikt”

I början på maj utökade kronprinsessan Victoria och prins Daniel familjen med en liten hundvalp. En blandras vid namn Rio.

Valet av hund väckte starka reaktioner på sociala medier och kritikerna menade att kungaparet borde köpt en rashund.

Men nu får Victoria och Daniel stöd för sitt val av husdjur.

Det var i början på maj som kungafamiljen berättade att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har skaffat en ny familjemedlem – nämligen cavapoo-valpen Rio!

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Gepostet von Kungahuset am Samstag, 2. Mai 2020

”Kronprinsessfamiljen presenterar en ny familjemedlem: Rio. Rio är en cavapoohund. Han har bott på Haga i en veckas tid”, skrev hovet på sin Instagram vid tidpunkten.

Tusentals människor har välkomnade lilla Rio och lyckoönskade de nya hundägarna.

”Besviken på vårt kronprinspar”

Men det var inte bara glädjerop.

”Söt liten valp. Men besviken på vårt kronprinspar att man köper en blandrashund. När det finns så många bra uppfödare i Sverige. Anslutna till svenska kennel klubben”, skriver en av kungafamiljens följare i en kommentar till inlägget.

Och flera andra påtalade sin besvikelse.

”Viktigt att personer i en sån offentlig position är noga på hur man väljer och ger för signaler. I detta fall har de totalt misslyckats”, skrev en annan person.

Stöd från veterinärer

Men nu får Victoria och Daniel stöd från en veterinär med över 20 års yrkeserfarenhet, rapporterar Aftonbladet.

– Svenska kennelklubben är den bästa i världen, de jobbar bra, de har sin filosofi, sina åsikter och mål. Det är helt okej. Men när man uttalar sig om att man inte ska skaffa sig en blandras, då måste jag säga min åsikt, säger Andrea Bevilacqua till Aftonbladet.

– Jag har två blandraser i huset och en huskatt. Och jag ska förmodligen aldrig köpa någon rashund i hela mitt liv.

Anledningen till att Andrea Bevilacqua inte vill ha en rashund säger han har sina orsaker. Inte bara kliniskt och medicinskt utan också för att många hundar behöver hjälp.

Bland annat handlar hans val om sjukdomar som följer med många rashundar. Bland annat hudsjukdommar, ledsjukdomar och ögonsjukdomar.

Friskare än den renrasiga pudeln

Enligt Andrea Bevilacqua förekommer sådana sjukdomar oftare på rashundar, inte bara i Sverige utan i hela världen.

– Kennelklubben har som mål att bevara en ras som den är, så de försöker göra sitt bästa för att få bort sjukdomarna. Hundar ska fortsätta att granskas när de kommer in i Sverige. Men när man säger att man inte kan ha blandras för att den är värre … det är inte sant för mig, säger han till Aftonbladet.

Andrea menar också att alla hundraser har genetikbaserade sjukdomar men att dessa minskar i procent redan vid en första korsning mellan två raser. Därför är den första generationen där man korsar två raser friskare och starkare än renrasiga hundar.

Enligt Andrea är därför en cavapoo hund, som är en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel, friskare än den renrasiga pudeln och king charles spaniel genetiskt.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.