Historiska förändringen för Carl Philips och Sofias son – nu bryts traditionen i kungafamiljen

Efter över fyra decennier – nu bryts en tradition inom kungafamiljen, enligt Expressen.
Här är historiska förändringen för prins Carl Philips och prinsessan Sofias yngste son.

Kronprinsessan Victorias dop år 1977 sändes direkt i SVT. Sedan dess har samtliga prins- och prinsessdop visats i public service-kanalen, enligt Svensk damtidning.

Men nu bryts den över fyra decennier långa traditionen.

Enligt uppgifter i Expressen kommer SVT inte att sända dopet för prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Julian.

Det innebär att svenska folket snuvas på att få delta i dopet via tv.

Kanske kan beslutet ses i ljuset av kung Carl XVI Gustafs nya beslut om ett minskat kungahus.

”I enlighet med Konungens beslut av den 7 oktober 2019 om förändringar i det Kungl. Huset är Prins Julian medlem av den Kungl. Familjen. Prinsen kommer dock ej att ingå i det Kungl. Huset och är således ej kunglig höghet”, står att läsa på hovets hemsida om prins Julian.

SOLLIDEN 20200627 Kung Carl XVI Gustaf Idéträdgårdar 2020 på Gustaf V krocketplan i Sollidens slottspark på lördagen. Foto: Mikael Fritzon / TT

Beslutet från kungen innebär bland annat att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre är en del av kungahuset, men så klart av kungafamiljen.

Prins Julian Herbert Folke föddes 26 mars i år. Samtidigt meddelade en stolt farfar, kung Carl XVI Gustaf att Julian kommer att vara hertig av Halland. Prins Julian är på plats sju i den svenska tronföljden, och är nummer tre i syskonskaran efter storebror prins Alexander, 5 år, och mellanbror prins Gabriel, 3.

Lillprinsens mamma prinsessan Sofia fick svenska folket nyligen se för första gången sedan Julians födsel när hon skickade en nationaldagshälsning på parets Instagram. Sofia band en vacker bukett i trädgården och bjöd samtidigt följarna på sitt varmaste leende.

Enligt hovet kommer bara den närmaste familjen att medverka vid dopgudstjänsten för prins Julian som sker 14 augusti, uppger Expressen.

– Nu är datumet satt och utifrån det får vi se antal i kyrkan och liknande. Vi är ju fortfarande i en pandemi och det är det som styr litegrann. Men man kan säga att det blir ett lite mindre dop med anledning av pandemin, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

STOCKHOLM 20200923 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till Kulturhuset Stadsteatern för att se en förhandsvisning av prinsparets stiftelses och Teater Fryshuset teaterföreställning ”Om jag säger något blir det bara värre….” Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.