Ilskan efter nyheten om Carl Philips och Sofias son – tittarnas krav: ”Tänk om”

Dopet kommer inte att tv-sändas av SVT.
Nyheten om Carl Philips och Sofias son har fått många tittare att ilska till.

Det blir en historisk förändring vad gäller det stundande prinsdopet för prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Julian.

Lillprinsen föddes 26 mars och i augusti är det dags för en dopgudstjänst. Den här gången blir det dock ett mindre dop, till följd av pandemin.

– Nu är datumet satt och utifrån det får vi se antal i kyrkan och liknande. Vi är ju fortfarande i en pandemi och det är det som styr litegrann. Men man kan säga att det blir ett lite mindre dop med anledning av pandemin, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Enligt Expressens uppgifter kommer SVT dock inte att sända dopet. Det blir i så fall första gången sedan 1977, när kronprinsessan Victoria döptes, som ett kungligt dop inte sänds i public service-kanalen.

KARLSTAD 20201028 Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip besöker Centralsjukhuset i Karlstad med anledning av covid-19-pandemin. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Varför tittarna snuvas på dopet i tv är oklart, men en inte allt för vild gissning är att det kanske kan ses i ljuset av kung Carl XVI Gustafs nya beslut om ett minskat kungahus.

”I enlighet med Konungens beslut av den 7 oktober 2019 om förändringar i det Kungl. Huset är Prins Julian medlem av den Kungl. Familjen. Prinsen kommer dock ej att ingå i det Kungl. Huset och är således ej kunglig höghet”, står att läsa på hovets hemsida om just prins Julian.

SOLLIDEN 20200808 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia delar ut pris till bästa ”Idéträdgårdar” 2020 på temat ”Balkong: Tema Hemester” på Gustav V krocketplan i Sollidens slottspark på lördagen. Foto: Mikael Fritzon / TT

Hur som helst blir det i alla fall inget prinsdop i tv senare i sommar. Nyheten togs emot med en del ilska från tittarna. Flera av Nöjeslivets läsare har kommenterat detta på vår Facebook-sida.

”Tråkigt!! Å trist att dom ska vara så anonyma. Fast visst har inte kungens alla systrars barns dop visats i tv??”, skriver en tittare i en kommentar på vår Facebook-sida.

”Även om de ändrat på regelverket så låt ändå svenska folket få vara med och glädjas vid dopet. Traditioner är viktiga och speciellt nu. Håller tummarna om att de tänker om. De som inte vill se kan byta kanal men de är säkert få”, skriver en annan tittare.

”Fullständigt barrockt”, skriver en annan.

Flera vill också att beslutet ändras.

”Hoppas de ändrar sig. Låt oss ha lite traditioner o glädje i livet. Vi som är rojalister kan väl få ha lite trevligt. Andra byter kanal”, skriver en annan tittare.

Samtidigt tycker många att beslutet att inte sända dopet är bra.

”Jag anser att beslutet är riktigt. Kungen har dragit en skarp gräns mellan kungahuset och kungafamiljen. Den bör råda. Därmed ser jag ingen som helst orsak till att dopet ska visas på TV”, skriver en läsare.

”Skönt att det inte visas i tv. Det börjar annars bli ganska löjligt om alla skall vara kungligheter, Någon gång måste det stoppas!”, skriver en annan tittare.

Vad tycker du om detta? Skulle du vilja se dopet i tv? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.