Prinsessan Christinas rörande ord om kungen – efter familjesorgen

Prinsessan Christina fick ta emot medalj av kungen.
Nu öppnar hon upp om starka känslorna efter speciella ceremonin.
– Det känns som att vi varit med om en ganska lång resa, säger hon.

Prinsessan Christina, Fru Magnuson, är kung Carl XVI Gustafs storasyster, och yngst bland systrarna som i folkmun ofta brukar benämnas som ”Hagasessorna”. Christina är den av Hagasessorna som oftast officiella uppdrag åt monarkin, vilket tilltog efter hennes mor prinsessan Sibyllas bortgång.

STOCKHOLM 20180118 Prinsessan Christina under Sophiahemmets examenshögtid i Stockholms stadshus på torsdagen. Foto: Christine Olsson / TT

Den 78-åriga prinsessan har bland annat även varit engagerad som styrelseordförande 1993-2002 för Svenska Röda Korset, och dessutom ledamot för internationella Röda Korset.

I samband med sin 75-årsdag för några år sedan, meddelade Christina att hon skulle dra in på sina officiella uppdrag och leva mer av ett pensionärsliv, vilket hon talade om i en stor och öppenhjärtig intervju med TT.

Trots det syns Christina då och då vid sin brors sida i samband med kungens uppdrag. Tidigare i höst fick Christina för sina insatser ta emot medalj av kungen. Hon fick i oktober ta emot medaljen H.M Konungens medalj, även kallad hovmedaljen, i 12:e storleken med briljanter i kedja.

På hovets hemsida beskrevs också varför den populära ”Hagasessan”, som tjänat den svenska monarkin i decennier, fick medalj av sin bror, kungen.

”För stora ideella samhällsinsatser på flera områden”, skrev hovet.

Nu talar Christina ut om känslorna efter att ha fått ta emot hovmedaljen.

”Jag blev förvånad”

Foto: Instagram/Kungahuset

Prinsessan Christina skiner upp när medaljen kommer på tal.

– Jag blev både förvånad, väldigt glad och väldigt ärad, att min bror faktiskt uppskattat allt det som man har gjort under åren, vilket är ganska många år nu om vi räknar ihop dem, säger prinsessan Christina i en intervju med hovets informationsavdelning på Kungahusets Instagram.

Hon fick ta emot medaljen ur sin brors hand på slottet och det var som synes en speciell stämning den där dagen i oktober.

Foto: Instagram/Kungahuset

Hon var i gott sällskap med bland andra artisterna Peter Jöback och Jill Johnson som också fick medalj samma dag. Även föreläsaren och volontären i Klara kyrkas diakonala arbete Elisa Lindqvist, även kallad ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, fick ta emot medalj på slottet.

– Jag tyckte ceremonin var väldigt fin, och väldigt personlig. Det tror jag alla som fick medaljer upplevde, att det var verkligen de som förtjänat ett ”tack” för vad de gjort eller åstadkommit i sina yrken eller som volontärer eller engagerade i det som de åstadkommit och det tror jag känns väldigt bra för de allra flesta, säger prinsessan Christina efteråt.

LAHOLM 20211018 Kung Carl Gustaf träffar lärare på Osbecksgymnasiet i Laholm under länsbesöket i Halland. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Prinsessan Christinas känslosamma ord om familjesorgen

Prinsessan Christina blev uppenbart rörd när hon fick ta emot medaljen av sin bror. De har i många år tjänat monarkin. Deras far prins Gustaf Adolf omkom i en tragisk flygolycka i Köpenhamn 1947. Kung Carl XVI Gustaf, som inte ens hade hunnit fylla ett år när arvprinsen gick bort, tillträdde tronen som 27-åring efter sin farfar Gustaf VI Adolf (1882-1973).

Detta väljer nu Christina att prata om i den rörande intervjun.

– Att få en guldmedalj av sin lillebror, det är lite speciellt måste jag säga. Vi har kamperat ihop under många år sen vi blev ensamma 1973 när vår farfar gick bort. Det känns som att vi varit med om en ganska lång resa och det känns oerhört fint att få det här som ett tack för att man ställde upp. 

Stort grattis till medaljen, prinsessan Christina!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!