Foto: TT

Prinsessan Sofias nya beslut – åker hem för viktigt uppdrag utan Carl Philip

Prinsessan Sofia åker hem till Älvdalen.
Men hon gör det utan prins Carl Philip.

Att prinsessan Sofia har ett stort hjärta för sin hembygd kommer inte som en nyhet för någon. Den folkkära dalkullan har många gånger talat sig varm om sitt kära Älvdalen, och nu står det klart att hon kommer hem igen.

Prinsessan Sofia
Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 29:e november kommer hon vara med och inviga kommunens nya skola – en skola hon själv tidigare gick i, men som revs för nybyggnationen.

Prinsessan Sofias tårar i hembygden: Jag blev rätt rörd

När Sofia och Carl Philip besökte Älvdalen hösten 2015 blev det ett känslosamt och tårfyllt återvändande för den folkkära prinsessan.

– Jag blev rätt rörd när jag kom dit och insåg att folk hade samlats, det betydde väldigt mycket för mig. Det var ju så klart lite nervöst att komma hem till Älvdalen. De här är vana att se mig i en annan roll. De mötte mig med mycket kärlek och värme, sade prinsessan Sofia i SVT:s ”Året med kungafamiljen” vid årsskiftet 2015-16.

Det var deras första officiella resa som prinspar till Dalarna, och på bilderna i tv fick man se en rörd och tårfylld prinsessa.

ÄLVDALEN 20151006 Allmänheten tar emot prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid deras besök i Älvdalen, prinsessans hemstad. Prinsparet är på ett tvådagarsbesök i Dalarna. Foto: Pontus Lundahl / TT

I ett tal som Sofia höll i samband med besöket berättade prinsessan om sin kärlek till hembygden.

– Här har jag spenderat de år som till stor del format mig som person. Nära till vacker miljö och stor gemenskap. Älvdalen, eller egentligen hela Dalarna, är väldigt vackert. Och då tänker jag inte bara på naturen, utan även på människorna. Å mina egna och min kära makes vägnar så vill jag tacka för att ni har tagit emot oss med öppna armar, sade hon i sitt tal enligt Expressen.

Prinsessan Sofia och Carl Philip
Foto: Claudio Bresciani/TT

Då hade prinsessan Sofia sällskap av prins Carl Philip. Även förra året gjorde de besök i Älvdalen och talade då bland annat med brandmän.

Nu är det dags för Sofia att återvända igen – men den här gången åker prinsessan utan sin prins till Älvdalen.

Prinsessan Sofia återvänder till Älvdalen – inviger skola

Sofia ska nämligen vara med vid en viktig händelse: Hon kommer att inviga den nya skolan. Kommunen är märkbart stolta över att få hem ”sin” prinsessa till hembygden.

”Byggnationen har skett i flera etapper och pågått sedan 2016. Nu är hela skolan färdig med plats för elever från förskoleklass till årskurs 9. Det är en historisk händelse för älvdalingarna och det är med stor glädje Älvdalens kommun välkomnar H.K.H. Prinsessan Sofia att inviga skolan”, skriver Älvdalens kommun i ett pressmeddelande.

Prinsessan Sofia är som bekant uppväxt i Älvdalen. I nio år gick hon i den gamla skolan som revs till förmån för den nya skolan som hon nu alltså ska vara med och inviga 29 november.

”En ny skola signalerar definitivt framtidstro och kommunen visar att man satsar på barn och ungdomar”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Vid invigningen deltar även landshövding Ylva Thörn (tidigare fackpamp i Kommunal) och kommunalrådet Kjell Tenn (C). Därefter blir det bland annat öppet hus på skolan och underhållning av Älvdalens musikskola.

Prinsen delar ut sitt eget pris

Samma veckoslut, den 30:e november, har prinsen ett annat åtagande i sin kungliga kalender. Då kommer han nämligen att dela ut Prins Carl Philips pris vid Sweden International Horse Show i nationalarenan Friends Arena.

Vi önskar förstås prinsessan Sofia en trevlig vistelse på sin nygamla skola i Älvdalen! Dela gärna vidare om du också uppskattar att kungafamiljen reser ute i hela landet.

TV: Prins Carl Philip genom tiderna