Så blir drottning Elizabeths begravning – detaljerade planen efter hennes död

Drottning Elizabeth II död bekräftades under torsdagskvällen.

Elizabeth har suttit på tronen i över 70 år och den största delen av brittiska folket har haft drottningen som regent under hela sina liv.

De kommande dagarna aktiveras därför operation ”London Bridge is down”, vilket är en genomtänkt plan över exakt vad som ska ske nu.

Faktum är att direkt efter drottningens död sattes operationen i full gång.

Detta är inte bara en tragedi för nära och kära, utan hela brittiska folket. Hur kommande dagarna ska se ut är därför planerat in i minsta detalj.

Chocken, sorgen och saknaden ligger som en våg över Storbritannien idag. Men även stolthet.

Foto: Shutterstock

Första steget var att informera premiärministern och ett antal andra ministrar om det som skett, enligt Politico som tagit del av dokument gällande ”London Bridge is down”.

Dödsdagen benämns internt som ”D-day” och dagarna därefter som ”D-day+1” ”D-day+2” och så vidare.

D-day+1:

Klockan 10 på morgonen ska ett särskild råd mötas i Saint James Palace för att utse Charles III till ny regent.

Många delegater samlas vid det här tillfället, bland dem även premiärministern.

Charles kommer att utropas som kung. Parlamentet kommer även gemensamt framföra sina kondoleanser. Allt annat arbete får vila under 10 dagar.

Klockan 15.30 ska premiärministern och övriga regeringen träffa den nya konungen.

D-day +2

Drottning Elizabeths kista kommer att förflyttas till Buckingham Palace.

Beroende på vart drottningen skulle avlida fanns olika planer för exakt hur detta skulle ske.

Eftersom hon dog på Balmoral i Skottland förs hon dit med tåg, enligt ”Operation Unicorn” och det brittiska folket kommer kunna visa sin sorg längst vägen.

På plats när kistan anländer kommer regeringen finnas.

D-day+3

Ett kondoleansbrev kommer tas emot av Kung Charles III i Westminster Hall.

Under eftermiddagen kommer han att bege sig ut i landet för att besöka parlamentet i Skottland och sedan åker han till Saint Giles i Edinburgh.

D-day+4

Kung Charles kommer att besöka Nordirland och även där mottag ett kondoleansbrev. Sedan kommer han delta i en cermoni i Saint Anne-katedralen i Belfast.

En genomgång av ”Operation Lion” kommer äga rum, vilket är när kistan förflyttas från Buckingham palace till Westminister.

D-day+5

Drottningens kista kommer föras i en procession till Westminister genom centrala London. En ceremoni hålls därefter i Westminister hall.

D-day+6-9

I tre dagar kommer kistan ligga i Westminster palatset, och under 23 timmar varje dygn kommer allmänheten ha möjlighet att gå dit.

På D-day+6 kommer en genomgång av begravningen äga rum och dagen därpå kommer kung Charles resa till Wales. Han kommer bland annat medverka under en ceremoni i Liandaff-katedralen i Cardiff.

Förberedelserna för begravningen kommer vara högsta fokus och det är väldigt hårt arbete som ligger bakom. Detta är den svåraste delen av hela operationen.

Det handlar om allt från säkerhet till turister och själva ceremonin i sig.

Dagen som begravningen äger rum kommer vara en nationell ”sorgdag”, där företag själva får bestämma huruvida de utkallar ledighet eller inte.

D-day +10

Begravningen kommer äga rum på Westminister Abbey. Två tysta minuter kommer hållas över landet under dagen och processioner kommer anordnas i London och Windsor.

Gravsättningen blir i King George VI Memorial Chapel.