Foto: TT

Tuffa kritiken mot prinsessan Madeleine – kravet efter bilderna från Nobelfesten: ”Måste bli ändring”

Prinsessan Madeleine lyste med sin frånvaro på Nobel i Stockholm.
Nu höjs skarp kritik mot beslutet.
– Jag tycker att gränsen går lite när Madeleine inte kommer, säger chefredaktören Johan T Lindwall i Svensk damtidning.

Nobelpriset och festligheterna runt detsamma brukar anses vara ett av årets mest utmärkta pr-tillfällen för kungahuset. I mitten av december riktas världens blickar mot Stockholm när jordens största tänkare inom vetenskap och litteratur ska prisas.

Priset delas ut den 10 december för att hylla framstående vetenskap, och i centrum för firandet varje år står, förutom pristagarna själva, också den svenska kungafamiljen.

Kung Carl XVI Gustaf delar ut nobelpriset i Stockholm under högtidliga former i Konserthuset i Stockholm på söndagseftermiddagen – innan banketten traditionsenligt tar vid under kvällen. Detta i Blå hallen i Stockholms stadshus. Allting under flera timmars direktsändning i SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM, SVERIGE 20231210 Drottning Silvia, prins Daniel, Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM, SVERIGE 20231210 Drottning Silvia, prins Daniel, Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen. Foto: Christine Olsson / TT

I år deltog såväl kungen och drottning Silvia, som kronprinsessan Victoria och prins Daniel, samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia i festligheterna.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill lyste dock med sin frånvaro.

Så uppmärksammade Madeleine och Chris Nobel – i USA

I stället har Madeleine och Chris, som bor i Florida, tidigare i november uppmärksammat de amerikanska pristagarna vid en mindre ceremoni vid svenska ambassaden i Washington DC.

– Symposiet avslutades med en galamiddag i House of Sweden där Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill närvarade för att uppmärksamma Nobelpristagarna, skriver hovet på sin hemsida.

Artikeln fortsätter under bilden.

Att Madeleine och Chris valde att stanna i USA under Nobel är inget ovanligt. Madeleine deltog senast 2019, alltså året före pandemin. Samtidigt har det nu gått sex år sedan Chris senast närvarade vid Nobel i Stockholm.

Detta har redan tidigare år lett till kritik. När O’Neill 2012 valde att stanna hemma på grund av jobb var det historikern Herman Lindqvist som höjde rösten.

– Chris gör helt fel. Om han inte har något livs­viktigt skäl så är det klart olämpligt. Annars har Chris nog inte insett vad han gav sig in på när han förlovade sig med Madeleine. Så här kan han inte fortsätta, sade ­Herman Lindqvist då till Aftonbladet.

Efter att Madeleine och Chris återigen nobbade Nobelbanketten riktas nu åter kritik mot kungahuset.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230915 Prinsessan Madeleine, Herr Chris O'Neill, prins Carl Philip, prinsessan Sofia tittar på från balkonen under högvaktsavlösningen på yttre borggården på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Claudio Bresciani/TT
STOCKHOLM 20230915 Prinsessan Madeleine, Herr Chris O’Neill, prins Carl Philip, prinsessan Sofia tittar på från balkonen under högvaktsavlösningen på yttre borggården på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta från en av Sveriges ledande experter på kungahuset, Svensk damtidnings rutinerade chefredaktör Johan T Lindwall. Han har bevakat den svenska kungafamiljen på nära håll i decennier och menar att det inte är bra att Madeleine åter missade Nobel.

Kritiken efter nobben av Nobel i Stockholm: Inte bra”

Lindwall inser att kungen nyligen gjorde om vilka medlemmar ur kungafamiljen som ingår i kungahuset – en slags bantning av detsamma. Men Lindwall poängterar att prinsessan Madeleine fortfarande ingår i kungafamiljen – och att detta medför skyldigheter.

– En sån skyldighet är att komma hem på årets viktigaste kungliga högtid, Nobel, säger Lindwall i videoklipp hos Svensk damtidning.

Nu riktar han kritik mot den Floridabaserade kungligheten.

– Jag tycker att gränsen går lite när Madeleine inte kommer. Hon hade mycket väl kunnat tagit sig hem, varit med på Nobel och åkt tillbaka till USA Igen. Allt hade bekostats av hovet och kungahuset för det var ett kungligt uppdrag, säger han.

Men Johan T Lindwall hoppas att detta snart kommer förändras.

– Inte bra. Det här måste bli ändring och jag tror det kommer bli ändring framåt. Madeleine måste kliva in och ta en mycket mer aktiv roll i svenska kungahuset och hur hon representerar. På Nobel skulle hon ha varit.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev