Foto: Johan Nilsson/TT & Stina Stjernkvist/SVT & SVT

Därför tvingades Kalle Moraeus bort från Melodifestivalen – hoppade av i sista sekund

Kalle Moraeus har tävlat två gånger i Melodifestivalen.
Nu öppnar den folkkäre artisten för comeback i tävlingen.
Samtidigt avslöjar stjärnan att han en gång tvingades hoppa av – efter att först ha varit klar för Mellon.
– Jag slängde in handduken, säger han till Nöjeslivet.

Melodifestivalen 2024 avgörs på lördagkvällen.

Då ska svenska folket, tillsammans med de internationella jurygrupperna, avgöra vilket av de till finalen tolv kvalificerade bidragen som ska bli Sveriges representant i Eurovision på hemmaplan i vår.

Bland favoriterna på förhand nämns bland andra artister som de norska bröderna Marcus & Martinus, Jacqline Mossberg Mounkassa, Medina och Danny Saucedo.

Återstår att se om någon av årets artister i framtiden når samma framgångar som Kalle Moraeus. Spelmannen från Orsa som blev både julvärd och programledare för flera nöjessatsningar i SVT, har tidigare tävlat två gånger i Melodifestivalen. 2010 med ”Underbart” och 2018 med ”Min dröm”.

Kalle Moraeus på turné med ”Den Svenska Sångboken” 2024

Under våren befinner sig Moraeus på turné i hela landet med ”Den svenska sångboken” med kollegorna Gunilla Backman, Johan Boding och Micke ”Nord” Andersson. Det är en show som beskrivs som ”en hyllning till alla de fantastiska artister och låtskrivare som vårt land har tagit fram”. Men också ”en resa genom vårt musikaliska arv och den enorma skatt av musik och sång som ligger bevarad där”.

Artikeln fortsätter under bilden.

"Den svenska sångboken" med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto
”Den svenska sångboken” med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto

Vad gäller Melodifestivalen frågar sig Moraeus nu ifall det inte längre är tv-tittarnas tyckte och smak som leder tävlingens utveckling.

– Det pågår någon form av övertagande. För mig som har varit i branschen så känner man ju det att, det är inte längre publiken som styr hela utvecklingen. Utan det är medierna och skivbolagen, säger Moraeus till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Kalle Moraeus öppnar för comeback i Melodifestivalen

Samtidigt öppnar han nu dörren för att själv ställa upp igen som artist i Melodifestivalen.

Moraeus kan göra comeback i Mellon i framtiden.

– Jag skulle kunna vara med för att det är ett fönster. Det ska gudarna veta att, är du med där även om du åker ur så ökar gigen för sommaren. Du får möjligheter att göra lite saker och det är bra. För du kommer till Umeå, Värnamo stadsfest och lite sånt där. Det blir lite mer jobb. Och har man dessutom en låt som man tycker om… jag skäms inte för att ställa mig och spela den låten! Jag kan inte rå för att det är, tamejfan det enda lanseringsprogrammet som finns, säger Kalle Moraeus.

Artikeln fortsätter under bilden.

Carina Berg i Melodifestivalen 2024. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Han resonerar också kring hur röstningsförfarandet går till i såväl Melodifestivalen som andra starka musikaliska institutioner, som radions ”Svensktoppen”.

– Titta till exempel på Svensktoppen i dag. Den är inte framröstad av en jury. Det är inte svenska folkets rena vilja i det publiken, utan det baseras på streams vilket innebär att Avicii hade tre låtar samtidigt på Svensktoppen. Det känns bara såhär: ”va fan…”. Och när man vet hur det där funkar så är det ingen balans i det på något vis. Någonstans borde svenska folket få mer att säga vad de vill. Sen vet jag inte om 3-9-åringar ska få rösta? I så fall ska jag gå ut och vara Barbapapa nästa gång (skratt), säger Kalle Moraeus.

Kalle Moraeus avslöjar: Hoppade av Melodifestivalen

Samtidigt avslöjar Kalle att han faktiskt en gång i tiden tvingats kasta in handduken i Melodifestivalen vid ett tidigare tillfälle – efter att först ha fått klartecken att delta i tävlingen.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 20180210 Kalle Moraeus & Orsa Spelmän framför "Min dröm" i deltävling 3 under repetionerna på Malmö Arena inför lördagens tredje deltävling i Melodifestivalen. Foto Johan Nilsson / TT
GÖTEBORG 20180210 Kalle Moraeus & Orsa Spelmän framför ”Min dröm” i deltävling 3 under repetionerna på Malmö Arena inför lördagens tredje deltävling i Melodifestivalen. Foto Johan Nilsson / TT

Detta efter att han skulle ha tävlat med ett bidrag tillsammans med sin brorson, låtskrivaren Johan Moraeus.

– Faktum är att jag och Johan, som skrev ”Underbart” har pratat om det. Eller jo! Vi kom med en gång, men jag kunde inte. Jag slängde in handduken av vissa anledningar, säger Moraeus.

Men före en eventuell återkomst i Mellon väntar alltså ”Den svenska sångboken” för Kalle och kompani, som reser runt i hela landet för att hylla artister och låtskrivare genom historien med nya showen.

TURNÉPLAN: ”Den Svenska Sångboken” 2024

Med Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding och Micke ”Nord” Andersson.

1 mars Uppsala, UKK
2 mars Stockholm, Berwaldhallen
3 mars Linköping, Konsert & Kongress
5 mars Göteborg, Lorensbersteatern
6 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
7 mars Borås, Åhaga
8 mars Helsingborg, Konserthus
9 mars Allingsås, Estrad
10 mars Nyköping, Culturum
15 mars Kalmar, Kalmarsalen
16 mars Malmö, Slagthuset
17 mars Karlskrona, Konserthus teatern
20 mars Bollnäs, Kulturhus
21 mars Östersund, PB Hallen
22 mars Östersund, PB Hallen
23 mars Sundsvall, Tonhallen
24 mars Gävle, Konserthus
Biljetter via: www.mtlive.se

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev